Magisk buss av mjölkkartonger

När stommen till bussen var klar kläddes den i vitt papper och sedan fick barnen rösta om vilken färg den skulle målas i. Foto: Horsby förskola
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

På Horsby förskola i Herrljunga har 5–6-åringarna byggt en egen buss.
Hoppa in så åker vi med!

Till bussbygget har det gått åt runt 670 mjölk­förpackningar. Avdelningen Smultronet samlade förpackningar i förskolan och barnen kom stolta med påsar proppfulla med mjölkkartonger hemifrån. Foto: Horsby förskola

Busstemat på avdelningen Smultronet valdes med tanke på det stora intresse barnen visat för ett sommarlovsprogram som sändes på tv. Själva stommen till bussen är byggd av mjölkförpackningar – många mjölkförpackningar! Under projektet har barnen hela tiden upptäckt nya saker som behöver finnas på en buss. Barnen kom med idéer och önskemål som bilbälten, avgasrör och att det måste gå att tanka bussen.

– Efter att vi varit ute och åkt riktig buss tillsammans med barngruppen kom förslag på mjuka kuddar till sätena och att stolarna måste placeras på ett coronasäkert avstånd i vår buss.

– Vi har upplevt ett jättestort intresse och engagemang från både barn och föräldrar under vårt arbete när bussen har vuxit fram. Tillsammans har vi haft ett fantastiskt år med vår bussresa, säger Marita Josefsson, förskollärare.

Busstemat valdes utifrån barnens intresse. Både förskolan och barnens familjer hjälptes åt att samla mjölkförpackningar, det gick åt cirka 670 stycken för att bygga upp själva stommen till bussen.

Säkerheten är viktig, så barnen utrustade bussen med bilbälten. Foto: Horsby förskola

Så gjorde vi:

1. När bygget var klart tapetserades bussen i vitt papper och barnen fick rösta om vilken färg den skulle målas i. Grönt vann! Fönster gjordes av genomskinlig plastfilm.

2. Förarplats med ratt och sittplatser för resenärerna ordnades. Här kom även säkerhetstänket i gång hos barnen – bilbälten och coronasäkert avstånd mellan sittplatserna är viktigt.

3. Barnen upptäckte fler saker som behövdes för att en buss ska fungera, som avgasrör, antenn och lampor fram och bak, och sedan måste man ju kunna tanka bussen.

4. För att få åka med bussen måste man lösa biljett. Ett hål gjordes där man kunde blippa sitt kort. Barnen fick riktiga busskort från lokal­trafiken som gjordes personliga med barnens foton.

5. Bussar har ju ofta reklam baktill så vi erbjöd reklamplats till Herrljunga cider där vi har en förälder som arbetar. De nappade direkt och vi fick en reklamskylt att sätta upp. Barnen har även fått göra studiebesök där och smakat äppeljuice.

6. Det årslånga temat avslutades med att barnen fick åka buss på riktigt hem till en av pedagogerna.

Barnen kom med önskemål om mjuka kuddar på sätena efter att ha provåkt en riktig buss. Foto: Horsby förskola