Bygg ett eget ljusbord

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Nea Elyoussoufi på förskolan Glimten i Bredäng tipsar om hur hon tillsammans med barnen byggde ett eget ljusbord för en billig slant.

1 Smarta kanter

Själva stommen är en stor genomskinlig låda med lock, köpt på ett lågprisvaruhus.

En smart detalj är att det är kanter på locket som gör att ris, plastpärlor och annat ”rörligt” material inte rinner ner över kanterna.

2 Slingrig ljuskälla

Ljuset kommer från vanliga ljusslingor som läggs i botten av lådan, i Glimtens fall sådana som drivs med batteri. Vill man ha eldrivna slingor kan man göra ett hål för sladden i nederdelen av lådan.

3 Hemliga lådan

För att ljusslingorna inte ska synas tejpade de fast hushålls­papper på undersidan av locket, men delade på det först, så att det blev ett lager i stället för två. Då blev det precis lagom tjockt, kom de fram till efter att ha prövat sig fram.

4 Silverfodral

Ljusstyrkan höjdes med hjälp av aluminiumfolie som de tejpade fast runt kanterna på insidan av lådan, och som reflekterar ljuset.

5 Stenar, pärlor och knappar …

Utforskandet kan börja. På Glimten har de färgat ris för att labba med mängd och volym, använt knappar, siffror, stenar, bokstäver, paljetter och annat för att utforska färg, form, antal och mönster. Fokus har varit matematik och språk, att få prova olika lösningar och reflektera kring dem.