Så får Martin yrkeseleverna att vilja läsa

Martin Ahlstedt har alltid jobbat med yrkeselever och säger att han älskar det. Foto: Linnéa Tammerås
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Martin Ahlstedt är svenskläraren som får de mest läsovana yrkeseleverna att vilja läsa. Hur han väcker deras läslust?
– Jag gillar inte det begreppet. Jag kan inte begära att mina elever ska tycka att det är kul, men jag kan begära att de läser i alla fall, säger han.

Martin Ahlstedt har jobbat på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg i 15 år. Han undervisar i svenska på VVS- och fastighetsprogrammet och beskriver sina elever som läsovana. 

– Jag har nog den elevkategori som läser minst. Jag har alltid jobbat med yrkeselever och i ärlighetens namn så läste inte den här kategorin av elever speciellt mycket för 15 år sedan heller. Många som börjar här trodde nog aldrig att de skulle läsa en bok, ännu mindre att de skulle gilla det.

Lösningen för Martin Ahlstedt är att skapa tid för läsning som del av undervisningen. Läsningen ska ske i klassrummet.

– När jag var ny som lärare kunde jag ge eleverna läsläxa och trodde att de skulle läsa hemma, men jag har insett att det inte funkar. Det är för svårt för dem. Den tid som jag kan styra över är tiden i klassrummet. Jag kan inte styra över vad de gör hemma men jag kan styra lektionerna. Det är där jag kan påverka.

Han menar att två saker är avgörande för att lyckas med läsningen: Mycket lästid i klassrummet och att ha gemensamma böcker.

– Det är viktigt att grupper i klassen läser samma bok och att jag hjälper dem med inledningen. Det är viktigt att prata om starten så att alla kommer in i boken. Det är en tröskel för många att ta sig över. Många av eleverna är vana vid att allt ska gå så fort, men i en bok så kan det ta tid att komma in i handlingen. Därför måste de få lektionstid till detta.

Finns det något i skolan du skulle vilja förändra för att få elever att läsa mer?

– Det behöver komma in i betygskriterierna. Jag tycker att det skulle kunna stå med som ett tydligt definierat mål att man faktiskt måste läsa minst en hel roman under svenska 1 på gymnasiet. Det står faktiskt inte någonstans och det finns ingenting som säger att jag måste göra detta men jag gör det ändå.

Hur väcker du elevernas läslust?

– Jag gillar inte det begreppet för det bygger på att det finns en lust. Det är bra om man kommer dit men det gör man inte med alla, och de ska väl läsa ändå? Jag kan inte begära att mina elever ska tycka att det är kul men jag kan begära att de läser i alla fall. Jag brukar säga till dem att nu ger jag er chansen att upptäcka hur det kan vara att läsa en bok. En del har ju inte gjort det sedan de var små. En del elever vill läsa mer och andra vill inte det men då har de i alla fall gjort det som en del av undervisningen. Men det är fel ingång att tänka att det ska vara lustfyllt för alla.

För Martin Ahlstedts yrkeselever är det bara obligatoriskt med svenska i ettan. Ämnet är frivilligt i tvåan och trean men det här året har det varit ovanligt många som har valt att fortsätta.

– Jag har ett nytt rekord i år! Nu har jag 34 av 54 elever som har valt svenska även i tvåan och det har aldrig tidigare varit så många. Det är fantastiskt roligt. Nu vet de ju att det innebär att läsa fler böcker och att läsa mer. Och de har själva valt det. Det tyder ju på att jag har lyckats.

Flera av hans elever har även börjat läsa på fritiden.

– Det händer faktiskt att elever hör av sig och ber om boktips. Nyligen hörde en kille som tog studenten för tre år sedan av sig och ville ha boktips av mig. Det känns ju rätt häftigt!

Vad gav du för boktips då?

– Jag gillar att koppla böcker till olika platser och det visade sig att min före detta elev just skulle resa till Tallinn. Så jag tyckte att han borde läsa Sofi Oksanens ”Utrensning”. Den är otrolig.

Läs mer:

Yrkeslärare är världens bästa jobb

Recept för att fler ska klara gymnasiet

Elever måste få veta att en del yrken innebär en risk