Här sprider sig covid på lågstadiet

Covid-19 har hittills inte drabbat låg- och mellanstadieelever i särskilt stor utsträckning. Men nu sprids smittan även bland yngre barn.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Covid-spridning bland låg- och mellanstadieelever sker nu på flera platser i landet. Sundsbroskolan i Malmö har stängt efter stor smitta i årskurs F-2.
– Utreder man mer noggrant och testar barn så kommer man upptäcka fler barn, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Yngre barn har hittills haft en liten roll i spridningen av covid-19. Men nu drabbas flera skolor samtidigt av utbrott bland låg- och mellanstadieelever – på olika platser i landet.

LÄSTIPS: ”VANLIGARE ATT LÄRARE SMITTAR ELEVER ÄN TVÄRT OM, ENLIGT EXPERTEN"

Klass i årskurs 3 som gått över till distans

I halländska Hylte är det första gången som smittan sprids i låga åldrar: fem elever i Unnaryds skola är konstaterat smittade, i en tredjeklass som övergått till distansundervisning, vilket SVT rapporterat.

Dock finns ingen frånvaro bland personalen.

– Vi pausar undervisningen en vecka efter smittskyddsläkarens råd. Vi hittar inte på egna lösningar utan går på den medicinska expertisen, säger skolchefen Ulf Nilsson, till Läraren.se.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell anser inte att utbrotten är tecken på att barns roll för smittan skulle behöva omvärderas.

– Det innebär inte att de inte blir smittade och om man utreder utbrott mer noggrant och även testar barn, vilket man inte gjort tidigare så kommer man att hitta fall även där, säger han till Läraren.se.

LÄSTIPS: OKLART OM SKOLAN SKA SMITTGRANSKAS

I Dalarna har smittan drabbat både vuxna och barn i Sälens F-5-skola. Men här fortsätter närundervisningen.

– Vi organiserar efter läge, och har kontakt med smittskydd i Falun och vi följer deras råd. Man får se till att hålla avstånd. Vi har ganska kallt, men man får försöka gå ut och gå ett par varv och inte vara för många i gemensamma utrymmen, säger för- och grundskolechef Gunilla Kapla, i Malung-Sälen.

Vet ni vem som smittat vem?

– Nej, det är svårt att veta, säger hon.

På Sundsbroskolan i Malmö har samtliga 800 elever övergått till hem- eller distansundervisning, som SVT Skåne berättat.

Samma gäller på Sally Bauer-skolan i Helsingborg, en lågstadieskola där ett tiotal elever var hemma under måndagen, och hälften av personalen saknades på grund av symptom, konstaterad covid-19 eller sjuka anhöriga.

LÄS MER: Klustersmitta bland lågstadieelever I Malmö

Tegnell: Måste tänka på helheten

Folkhälsomyndigheten är ansvarig både för smitthanteringen och folkhälsan. Men Anders Tegnell menar inte att det finns någon motsättning.

Om du vore ansvarig för smittkontrollen i Sverige, men inte hela folkhälsan, hur skulle det påverka dina rekommendationer för skolan?

– Det här är inte mitt synsätt, eller mina rekommendationer utan Folkhälsomyndighetens. Och inte bara myndighetens, utan det här gör vi i samarbete med Skolverket och andra aktörer. Det går inte att tänka på det viset. Jobbar man med folkhälsa måste man tänka på helheten och att dela upp det leder bara tankarna fel.

LÄSTIPS: HÄR FICK LÄRARNA SKAPA EGNA COVID-REGLER