Vår krönikör slår ett slag för läsning i SVT

Från vänster: Mikhael Mikalides, Fredrik Zimmerman, Ann Wilson, Anders Lundin, Josefin Crafoord och Annica Strömqvist. Foto: SVT
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Grundskollärarens krönikör Mikhael Mikalides är med i SVT:s storsatsning ”Våra tonåringar” – ett program som handlar om de utmaningar och svårigheter föräldrar till tonåringar går igenom.

Du är med i SVT:s program ”Våra tonåringar” som går på tv just nu, där olika personer diskuterar svårigheter med att vara förälder till en tonåring. Berätta!

– SVT har beskrivit det som en av deras storsatsningar, med Anders Lundin som programledare. Ett utbildningsprogram blandat med humor, säger Mikhael Mikalides, specialpedagog på Annerstaskolan i Huddinge och krönikör på Grundskolläraren.

Vilka var med mer än du?

– Exempelvis forskaren Fredrik Zimmerman, programledaren Josefin Crafoord och dansläraren Ann Wilson (jurymedlem i TV4-programmet Let’s dance, reds.anm). Utöver forskaren är de andra alltså kändisar som pratar mer utifrån sina egna erfarenheter som föräldrar medan jag främst var där tack vare min erfarenhet som lärare, även om jag också har tonåringar hemma.

Hur kom det sig att du blev inbjuden och hur gick det till?

– Jag vet faktiskt inte. De måste ha hört om mig någonstans. Jag fick ett mejl där de undrade om jag ville vara med eftersom jag har en bakgrund som lärare. Väl på plats, i studion, lät de oss bara prata loss. Vi kände ju inte varandra och hade bara ätit en lunch innan, så det var lite speciellt. Men det gick jättebra och var både intressant och trevligt.

Du pratar mycket om vikten av läsning i programmet. Hade du planerat det från början?

– En del av programmet handlade om läxor och då föll det sig ganska naturligt att prata om att många föräldrar inte tänker på hur viktigt det är att man har ett rikt språk för att en tonåring ska känna sig motiverad. Jag har träffat många lärare som tycker det är otroligt svårt att förklara för vårdnadshavare hur viktigt det är att läsa. Många föräldrar efterfrågar mer läxor, men jag tror att det absolut bästa sättet att få en ung människa att utvecklas och känna sig motiverad är att läsa regelbundet.

Tycker du att någon sa något lite extra intressant?

– Ja, forskaren Fredrik Zimmerman och jag hade många liknande åsikter. Han pratade en del om skillnaden mellan flickor och pojkar. Att killar många gånger kan vara beroende av mer stöd och tålamod än tjejer, och att det beror på mognad. Jag kan själv se det som förälder. Det är en viss skillnad mellan min dotter och min son. Min dotter har koll på allt och är bättre på att planera. Hon sätter igång på egen hand och väntar inte på att man ska påminna henne. Till skillnad från min son. Samtidigt har vi väldigt trevliga stunder tillsammans när jag förhör och hjälper honom, vilket kan vara en orsak till att han väntar på att jag ska komma och säga till.

Var ni oense om något?

– Ja, exempelvis sa jag emot Josefin Crafoord som pratade mycket om vikten av att låta barn göra misstag. Enligt mig ska man istället stötta dem så mycket det bara går. Att misslyckas är inget mål i sig.

Här kan du se hela avsnittet.

LÄS ÄVEN

Mikalides: Tyvärr förstärker vårt skolsystem orättvisor

Mikalides: Skolan fungerar inte utan ett bra skolbibliotek

Bok med stjärnglans får elever att våga drömma

Mikalides: Därför söker jag mig till skolor i utsatta områden

Vår nya krönikör om varför högläsning är viktigt