Författaren Kristina Ohlsson minns inspirerande lärare

Författaren Kristina Ohlsson, 41, minns hur lärarna inspirerade henne. Foto: Thron Ullberg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Kristina Ohlsson är den säkerhetspolitiska analytikern som blev succéförfattare. Nu aktuell med deckaren ”Stormvakt” och barn­boken ”Spökhusets hemlighet”. Och skrivandet, det tog fart redan i lågstadiet.

Läraren jag minns: Kristina Göransson och Olle Holmberg på Kulltorpskolan i Kristianstad. Det var en stor gåva och lycka att ha lärare som både såg och uppmuntrade mitt stora intresse för att läsa och skriva under både låg- och mellanstadiet. Det har betytt massor för mitt skrivande som vuxen.

Läraren som förändrade mitt liv: Torbjörn Enochson på Söderportskolan i Kristianstad. Han var lärare i samhällskunskap under mitt första år på gymnasiet och han väckte mitt intresse för att skriva facktexter om samhälle, politik, historia och allt annat som jag inte kunde få nog av.

Mitt favoritämne i skolan: Svenska och samhällskunskap. I båda ämnena fick jag skriva (nästan) så mycket jag ville, och i samhällskunskapen fick jag vässa mitt intresse för omvärlden och politiska skeenden.

Det hatade jag i skolan: Jag hatade nog att skolan började redan klockan åtta, ha ha.

Så här var jag i skolan: Först ganska blyg och försiktig, men sedan alltmer debatthungrig (till exempel i samhällsorienterade ämnen) och driven. Jag var ambitiös och högpresterande för jag visste att jag behövde bra betyg till universitetet.

Mina betyg: Jag hade genomgående höga betyg (i gymnasiet högsta betyg i nästan allt), men var knappt godkänd i gymnastik. Hade superbra gympalärare och gick dit med stor entusiasm, men saknade tyvärr alla former av idrottslig talang. Det gör jag fortfarande.

Det här önskade jag att jag visste när jag gick i skolan: Att alla som verkade så coola ganska ofta var väldigt osäkra.

Om jag vore skolminister skulle jag: Förstatliga skolan genast. Gör skolbiblioteket till ett obligatoriskt inslag i skolmiljön. Och låt gymnasieelevers skoldagar börja klockan nio i stället för åtta.

Ranelid: ”Jag var naiv under hela min skoltid”

Läraren gjorde Elaine Eksvärd till författare