Nioosha, 26, är Sveriges nya Läsambassadör

Bokmässan: Nioosha Shams tar över rollen som Läsambassadör, med sikte på flerspråkiga unga och deras läsning. Foto: Linnéa Tammerås.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Kulturrådet har utsett Sveriges nya Läsambassadör. Kulturskribenten och författaren Nioosha Shams tar över efter Bagir Kwiek. Under två år kommer hon att arbeta främst för flerspråkiga ungdomars läsande.

LÄS ÄVEN: Läsraset – så brister skolan

Varför sökte du det här jobbet?

– Det kändes väldigt självklart för mig. Jag har jobbat med litteratur för ungdomar, ungdomskultur, läsfrämjande för barn och unga på massa olika sätt i alla jobb jag haft på senaste tiden, och mött mycket motstånd. Det här känns som en plats som är till för de här frågorna. Där det känns som jag kan göra skillnad på riktigt.

Hur ser planen ut?

– Rent konkret har jag inte hunnit sätta mig ner och formulera en plan, men min stora abstrakta plan är att höja flerspråkighetens status i Sverige, att ungdomar ska bli stolta över sig själva och sitt kulturarv och vilja läsa på sitt modersmål. Men också att ungdomar ska bli välkomnade in i litteraturvärlden som kan vara stängd och begränsad.

Hur får man barn att läsa?
– Ge dem en bok och säg varför de ska läsa just den boken. Välj en bok som du brinner för och älskar ­– de kommer att se igenom det om du inte gör det, ungdomar är smarta. Inte ”Mina drömmars stad”, den brukar inte vara inkörsporten till läsning. Hitta något där ungdomar kan känna sig speglade.

Läsambassadören instiftades 2011. Nioosha Shams är den sjätte ambassadören.

LÄS ÄVEN:

Bagir är Sveriges romska läsambassadör