Ny sajt om vetenskap och forskning – för alla lärare

De ligger bakom nya sajten Lärare & Forskning: Johan Boström, redaktör, Malin Tufvesson, generalsekreterare för Lärarstiftelsen, och Markus Thunberg, projektledare. Foto: Jeffrey McIntosh

Intresset för vetenskap och forskning inom undervisning är större än någonsin.
Nu lanserar Lärarstiftelsen sajten Lärare & Forskning.
– Vi vill erbjuda lärarna en lättillgänglig kraftkälla där de kan hämta inspiration och kunskap till den egna undervisningen, säger Malin Tufvesson, generalsekreterare för Lärarstiftelsen.

För de allra flesta lärare är Lärarstiftelsen mest känd för sina utvecklingsstipendier till lärare.

Och kanske även för den vetenskapliga tidskriften Forskul, som står för ”Forskning om undervisning och lärande”, som hade tioårsjubileum i fjol och som ligger till grund för årets jättesatsning.

Med nya sajten Lärare & Forskning är målet att nå ännu fler lärare och förskollärare som på ett lättillgängligt sätt vill fördjupa sig i forskningsresultat och ta del av den forskning som görs med och för lärare.

Fokus på utmaningar i undervisningen

– Innehållet kommer att ha fokus på undervisning och dess utmaningar i skolan och förskolan, säger Malin Tufvesson.

Sajten ska vara engagerande, inspirerande, tillgänglig – lustfylld men alltid vila på en stabil forskningsgrund, menar hon.

Lärarstiftelsens ord­förande Eva-Lis Sirén är också entusiastisk inför lanseringen.

– Sajten kommer att bli ett kraftcentra, ett fantastiskt skafferi för alla lärare, säger hon.

– Det unika med sajten är att den innehåller forskning som är genomförd med, för och av lärare. Det är jätteroligt. Det här är vår största satsning under 2024, säger Eva-Lis Sirén.

Engagemanget från forskarna smittar av sig – det märks att man vill nå ut med resultaten till lärare.

Johan Boström, redaktör

Oavsett ämne ska man som lärare och förskollärare hitta tips och metoder med vetenskaplig grund att använda i den egna undervisningen. 

– Läkare har ju en vetenskaplig sköld som lärarna saknar. Vem som helst kan kliva fram och ha åsikter om skolan eftersom läraryrket saknat den där skölden. Det är så många förståsigpåare som lägger sig i så det behövs verkligen en informationskälla som är baserad på fakta, säger Eva-Lis Sirén.

Podden inspirationskälla

En inspirationskälla till den nya sajten har varit podden med samma namn, Lärare & Forskning, där lyssnarna kunnat ta del av diskussioner mellan experter rörande den senaste forskningen.

– Responsen på podden har varit överväldigande. Lyssnarna har verkligen uppskattat formatet, säger Malin Tufvesson.

– En jättesuccé, säger Eva-Lis Sirén. Och nu tar vi med oss lärdomarna från podden till sajten.

Redaktör för webbplatsen Lärare & Forskning är Johan Boström, som i dag leder podden. Johan Boström har bakgrund som journalist på bland annat Sveriges Radio, TV4 och Göteborgs-Posten. 

– Kontakten med forskarna är otroligt givande. Engagemanget från forskarna smittar av sig under samtalen och intervjuerna och det märks tydligt att man vill nå ut med resultaten till lärare, säger Johan Boström.

– Nu har vi chansen att göra så mycket mer med artiklar och video. Exempelvis direkt vidarelänkning till källorna och annan fördjupning, samverkan mellan bild och text och korta förklarande videoklipp.

Olika teman under året

Lärare & Forskning produceras av Ahead Publishing på uppdrag av Lärarstiftelsen. Projektledare är Markus Thunberg.

Artiklar kommer att publiceras temavis under hela året. Först ut är temat läsning, sedan följer breda eller mer fokuserade teman inom exempelvis matematik, språk och natur­vetenskap. 

Från årsskiftet finns Forskul i den skara utvalda vetenskapliga titlar som publiceras i Kungliga Bibliotekets portal Publicera.

Klicka här för att komma till nya sajten Lärare & Forskning

LÄS MER:

Forskarnas nya verktyg ska hjälpa mot nätkränkningar