Handelshögskolan vill rödflagga skolor som ger glädjebetyg

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm överväger att slopa gymnasiebetyg som urvalskriterium. Foto: Juliana Wiklund

Prestigefyllda Handelshögskolan i Stockholm överväger att slopa gymnasiebetyg som urvalskriterium. Orsaken är de många glädjebetygen som snedvrider konkurrensen om de åtråvärda utbildningsplatserna, resonerar skolans rektor Lars Strannegård på DN Debatt.

LÄS ÄVEN: Larmet om glädjebetyg hyllas: ”Vågar tala klarspråk”

"Det som har hänt är att gymnasiebetyg på sina håll har förvanskats till att bli ett slags handelsvara, lockbeten med syfte att dra till sig presumtiva elever", skriver han och pekar på en granskning av Skolinspektionen som visade upprepade avvikelser på vissa skolor mellan gymnasieelevers kursbetyg och deras resultat på nationella prov.

Som ett exempel tar Lars Strannegård upp Campus Manilla i Stockholm där "häpnadsväckande 84 procent" hade högre kursbetyg än nationella provbetyg i matematik 3C.

Om samma högstatusskola rapporterade DN på onsdagen att var femte gymnasieelev misstänks för provfusk.

Handelshögskolan ifrågasätter nu rättvisan i det nationella antagningssystemet. Lars Strannegård frågar sig om elever med glädjebetyg tränger undan andra från deras rättmätiga plats.

Utvecklingen har lett till att Handelshögskolan funderar på att överge det nationella antagningssystemet och göra en egen antagning, rödflagga vissa skolor vars elever får genomgå särskilda antagningstester och utöka diagnostiska prov av elever från skolor som Skolinspektionen uppmärksammat.

"Utan tillit till samhällsinstitutionerna äventyras meritokratin, och därmed tilltron till demokratin", avslutar Lars Strannegård sitt debattinlägg.

Handelshögskolans åtgärder mot glädjebetyg

  • Göra utökade diagnostiska prov av antagna elever från de skolor som Skolinspektionen uppmärksammat.
  • Rödflagga vissa skolor och i stället utforma egna antagningstester för elever från dem.
  • Helt överge det nationella antagningssystemet till kandidatstudier och förlita sig Handelshögskolans egen antagning.

LÄS ÄVEN: Maria Wiman: Vårt betygssystem är hittepå och allmänt slit och släng