Tvingas betala 50 000 kr – rektor hindrade skyddsombud

”Det har varit jobbigt för skyddsombudet men nu har han äntligen fått upprättelse”, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare.

Sveriges Lärare vann igen.
Stockholms stad tvingas betala 50 000 kronor till fackförbundet efter att rektorn på Engelbrektsskolan hindrat skyddsombudet att göra sitt jobb.

Efterspelet efter det tumult som inträffade på Engelbrektsskolan på Östermalm i Stockholm i slutet av förra året börjar lida mot sitt slut.

Och Sveriges Lärare har vunnit.

Simon Sandström.

– Det är så himla skönt. Nu är vi som fackförbund snart klara med vad vi kan göra och vi kan konstatera att våra medlemmar inte har gjort något fel, säger Simon Sandström, huvudskyddsombud på Sveriges Lärare.

Trotsade skyddsstoppet

Skyddsombudet på skolan lade ett så kallat skyddsstopp när han uppfattade ett upploppsliknande tumult bland 100-tals mellanstadieelever som lämnats utan tillräcklig uppsikt vilket kunde innebära fara för liv och hälsa.

Men rektorn på skolan var av en annan åsikt och lät mot gällande arbetslagstiftning verksamheten fortsätta.

Sveriges Lärare inledde då en tvist med huvudmannen Stockholms stad och krävde skadestånd för ignorerande av skyddsstopp och hindrande av skyddsombud.

”Äntligen fått upprättelse”

I dag accepterade Stockholms stad att betala 50 000 kronor till Sveriges Lärare och konstaterar att rektorn inte hanterade skyddsstoppet ”… på ett sådant sätt som lagstiftningen kräver.”

– Det har varit jobbigt för skyddsombudet men nu har han äntligen fått upprättelse. Han gjorde inget fel i samband med skyddsstoppet, säger Simon Sandström.

Segern är den andra på kort tid för Sveriges Lärare. För ett par veckor sedan ersattes även en lärare på skolan med 30 000 kronor av Stockholms stad sedan de konstaterat att rektorn på samma skola gjorde fel som konfronterade läraren och efterfrågade källan angående vem som berättat för media om tumultet bland eleverna.

Indragen i förundersökning

Rektorn har tilldelats en varning och är nu indragen i en förundersökning av justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen.

Vi Lärare har kontaktat rektorn för en intervju men han har avböjt och hänvisar istället till uttalanden han gjort på Skolplattformen tidigare. Där skriver han bland annat: ”Jag är trygg med att jag alltid väljer elevernas lärande och arbetsmiljö först – även om det i detta fall skapade en onödig turbulens runt min person”.

LÄS MER:

Rektor utreds för brott – struntade i skyddsstopp

Rektorn varnas efter lagbrott: ”Borde inte vara chef”

Kaos på skola – ledningen struntade i fackets skyddsstopp

Rektorn fick ”erinran” – efter att hon pratat med media