Lista: Stora skillnader i lärares friskvårdsbidrag

Foto: Jens Magnusson

Friskvårdsbidraget för lärare varierar från 0 till 5 000 kronor.

Skillnaden mellan hur mycket kommunerna väljer att satsa på sina anställda lärares hälsa är stora. Det framkommer av Vi Lärares granskning.
Under 2023 varierade friskvårdsbidraget mellan 0 och 5 000 kronor.

Stockholm ligger i topp. Här har anställda kunnat kvittera ut friskvård för 5 000 kronor om året från kommunen, maxbeloppet för skattefritt bidrag enligt Skatteverket. Summan gällde för 2022 och 2023. 

– 5 000 kronor för alla är jättebra men det blir dyrt när man inte budgeterar för det och behöver ta av elevernas pengar, säger David Gustafsson, ordförande för Sveriges Lärare i Stockholm.

Första året kom pengar via covidbidraget, året därpå belastade summan respektive skola och har alltså varierat mellan arbetsplatser. Men nu ska bidraget standardiseras och sänks till 3 000 kronor medan friskvårdstimmen slopas.

Medianen för kommunernas friskvårdsbidrag är 1 500 kronor.

– Det är klokt att arbetsgivare uppmuntrar till friskvård, det kan vara en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och skapa friska arbetsplatser, säger Erik Ekström, ombudsman på Sveriges Lärare.

18 kommuner ger ingen ersättning

Totalt är det 18 av de 284 kommuner som svarat Vi Lärare som inte erbjuder direkt ekonomisk ersättning för träning. 

Även om friskvårdsbidrag varken regleras i lag eller centrala avtal, är det en vanlig förmån. En Sifo-undersökning som friskvårdsportalen Epassi gjorde i början av 2023 visar att det vanligaste är att arbetsgivare står för friskvårdspeng, så många som 85 procent av de anställda i Sverige har möjlighet att få ersättning för motion eller annan friskvård.

Svårutnyttjad kompensation

Dorotea tillhör dock de övriga 15 procenten, till skillnad från flera andra kommuner i samma län.

I Nordmaling, som har ungefär lika många invånare, kan lärare få 1 700 kronor. Skillnaden upprör Sveriges Lärare. 

– Det är obegripligt, och det finns ett missnöje bland lärarna, säger Anette Rönnberg, ordförande i Dorotea.

Kommunen erbjuder i stället friskvårdstimme på arbetstid – och gratis träning på kommungymmet.

– Möjligheterna att träna på arbetstid är minimala, vi har hög arbetsbelastning. Även om den lättar så prioriterar man att fortsätta jobba, det finns alltid mer att göra, säger Anette Rönnberg.

"Ska vara lika för alla”

– När det gäller bidrag ska det vara lika för alla, och har man friskvårdstimme så behöver det organiseras så man kan ta sin friskvårdstimme. Då behöver man ha en diskussion med ansvarig chef så man får till det, säger Erik Ekström.

– På ett generellt plan tänker jag att det är klokt att man som arbetsgivare genomlyser så att alla har samma förutsättningar att ta ut sin friskvårdstimme, oavsett vilken förvaltning de arbetar vid.

Friskvårdstimmen återkommer hos flera huvudmän, både bland dem som inte ger ekonomisk ersättning och de som har ett fastställt bidrag. Ibland med krav på att den anställda satsar motsvarande tid själv. Från de kommunala arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidrag finns olika motkrav på den anställda att finansierar allt ifrån 10 till 50 procent av friskvårdssumman.

”Inte nyckeln till framgång”

Torsby har en unik modell där arbetsplatsen kan söka 300 kronor per år och anställd för aktiviteter.

– Vi i kommunledningen ser inte att friskvårdsbidrag är nyckeln till framgång, då det alltför ofta är de som redan tränar som fortsätter och de som vi vill få i gång inte har så stort intresse, säger biträdande kommundirektören Anders Björck.

Torsbylärarna kan också delta i specialarrangerade evenemang och få rabatterad skidåkning.

– Vi är generellt nöjda med utbudet inom vårt friskvårdserbjudande, variationen passar de flesta samt en personalklubb som är driven och passionerad för att öka utbudet än mer, säger Anders Olsson, Sveriges Lärares ordförande i Torsby.

Även om frågan om friskvårdsbidrag hamnar utanför avtal så finns det sa er missnöjda medlemmar kan göra om de saknar möjlighet att till exempel utnyttja sin friskvårdstid.

– Jag tänker att man kan lyfta det, i första hand med chefen själv. Om det är för att det är för stressigt kan man kontakta skyddsombudet. Jag skulle ta upp det med de lokala fackliga  epresentanterna så att de kan lyfta det i föreningen om det behöver tas upp på central nivå i kommunen, säger Erik Ekström.

 

LÄS MER:

Facket ryckte in – då tredubblades bidraget

Nollorna – här får inte lärarna friskvårdsbidrag