Nollorna – här får inte lärarna friskvårdsbidrag

Niclas Wahlgren, Sveriges Lärares ordförande i Karlshamn och Kristian Hansen, ordförande för Sveriges Lärare i Filipstad.

Lärare i minst 18 svenska kommuner saknade rätt till friskvårdsbidrag under 2023. Det visar Vi Lärares granskning

Karlshamn är en av de kommuner som inte erbjöd friskvårdspeng under 2023. Här har kommunanställda rätt till friskvårdstimme – men det är sällan en möjlighet för lärarna.

Så mycket satsar din kommun – hela listan in botten av artikeln

– Vi har det som kallas hälsopaus, som motsvarar en timme per vecka, men vi kan välja att ta ut det i småsjok. HR tycker att man ska använda det på ett sådant sätt att man får en kvart extra vid lunchen. Och det funkar säkert ganska så bra på vårt rådhus, säger Niclas Wahlgren, Sveriges Lärares ordförande i Karlshamn.

För lärarna blir det svårare.

– På grundskolan är de rastvakter och måltidsvakter, de får aldrig den pausen. Och på gymnasiet så har vi så fullt så vi hinner inte ta ut en timme heller. En liten, liten klick lyckas säkert använda sin hälsopaus på sen eftermiddag. Men majoriteten gör inte det, säger han.

”Vi kommer inte längre”

I stället vill Sveriges Lärare se friskvårdspeng.

– Vi får inte gehör i nuläget. Om man ska vara lite krass, så är det en hög kostnad att erbjuda en timme i veckan. Det är en hög timkostnad men få tar ut den. Skulle man i stället behöva betala ett antal tusenlappar skulle det synas för kommunen på ett annat sätt. Men det är vad vi vill, vad våra medlemmar vill – för att det ska bli rättvisare. Men vi kommer inte längre, säger Niclas Wahlgren.

I svenska kommuner varierar bidraget från 0 till 5 000 kronor. Medianen ligger på 1 500.

Emma Aldén är HR-chef i Karlshamn. Hon hänvisar till personalklubben, som bland annat erbjuder två gratis gympapass, men även andra aktiviteter.

– Vi har ett politiskt beslut om personalklubb i stället för friskvårdsbidrag i Karlshamns kommun. Det politiska beslutet bygger på att kommunen vill föra medarbetarna samman, erbjuda och uppmuntra till en bredd av hälsoinspirerande aktiviteter samt samarbeta med och gynna det lokala näringslivet, säger Emma Aldén.

Portal med valbara aktiviteter

Filipstad är ytterligare en kommun utan friskvårdsbidrag men här är Sveriges Lärare nöjd med upplägget. Även här har lärare och andra kommunanställda en portal med aktiviteter att välja på, från gymträning till tillfälliga arrangemang som skidåkning, fiske och familjeaktiviteter.

– För mig är det lite som att man ser Kalle Anka på julafton, jag är van vid det här. Det är ett väldigt stort utbud och de som nyttjar det är väldigt nöjda. Nackdelen är om man inte bor i Filipstad, då är det svårare att ta del av, säger Kristian Hansen, ordförande för Sveriges Lärare i kommunen.

 

LÄS MER:

Lista: Stora skillnader i lärares friskvårdsbidrag

Facket ryckte in – då tredubblades bidraget