Bildspråket får liv i Veronicas sva-undervisning

Foto: Martin Fryklund

”Jag är skådespelare när jag visar ord med charader – för jag kan ju inte somaliska, arabiska och tigrinja”, säger Veronica Lundin Sköldqvist.

Veronica Lundin Sköldqvist tycker att skönlitteratur är det bästa läromedlet. Särskilt böcker med ett rikt bildspråk. Sådan litteratur går att koppla till precis allt – inte minst känslor.

Veronica Lundin Sköldqvist, lärare i svenska som andraspråk, står framför sina elever och ger ledtrådar till vilket ord hon tänker på. Hon viftar med armarna, åker skidor samtidigt som hon blir överöst av snö. Till slut ramlar hon pladask på golvet. En elev vågar sig på en gissning: ”En hjärnblödning?”

I själva verket var det ordet lavin hon sökte efter. Den här händelsen säger en hel del om Veronica Lundin Sköldqvist, som jobbar på Torvallaskolan i Östersund.

– Jag ville bli skådespelare, psykolog eller flygvärdinna när jag var liten. Och det här yrket har ju allting, säger hon skämtsamt.

– Jag är skådespelare när jag visar ord med charader – för jag kan ju inte  somaliska, arabiska och tigrinja. Och så är jag psykolog som lyssnar när någon inte mår bra och flygvärdinna som pekar och visar vart vi är på väg.

Till sin hjälp har hon även skönlitteratur. Det bästa läromedlet enligt Veronica Lundin Sköldqvist.

Veronica Lundin Sköldqvist

Namn: Veronica Lundin Sköldqvist.

Bor: På Frösön i Östersunds kommun.

Gör: Lärare i svenska som andraspråk på Torvallaskolan i Östersund.

Ålder: 54 år.

Familj: Gift och vuxna barn.

Fritid: Läsa böcker och promenera.

Utmärkelse: Årets svensklärare 2022.

Fler lästips: ”Ett hål om dagen” av Louis Sachar och ”Stjärnlösa nätter” av Arkan Asaad.

Därför älskar jag att vara lärare: ”För att det är så roligt att undervisa och framför allt att jobba med skönlitteratur tillsammans med eleverna och lära dem det nya språket.”

Bildspråket är viktigt

En av favoriterna är boken ”Alex Dogboy” av Monica Zak, en bok om en pojke som har övergivits av sin mamma.

Foto: Martin Fryklund

Veronica Lundin Sköldqvist.

– Jag väljer ofta böcker med mycket metaforer och liknelser. Bildspråk är viktigt. Mina elever missar ju det som bildspråk kan bidra med eftersom de saknar språket.

Ett av de exempel som skrevs upp på tavlan i samband med läsningen av ”Alex Dogboy” var ”Havet hade många ansikten. Vissa dagar var det stilla och glimmande ljusblått medan andra dagar kastade det ilskna vågor högt upp på stranden.” Eleverna såg ut som frågetecken.

– Då uppmuntrar jag dem att tänka lite utanför boxen: Vad är det för känslor som väcks här?

Läsningen leder till korta sidoprojekt

Veronica Lundin Sköldqvist fullkomligt bubblar av uppgifter som hon brukar genomföra i samband med läsningen av ”Alex Dogboy”. En av dem är att låta eleverna låtsas att de är Alex och skriva ett brev till mamman som stuckit till USA.

– Det är ett sätt att kolla av om eleverna har förstått vad de har läst. Och här kan de även ösa på med ord och känslor utan att känna att de lämnar ut sig.

Ofta trillar de in på korta spontana sidoprojekt under läsningens gång. Kanske dyker det upp ett lodjur i någon bok – ett djur som inte alla känner till. Då går Veronica Lundin Sköldqvist och lånar en NO-bok. En annan dag diskuterar de mänskliga rättigheter. Idéerna tycks inte ta slut.

I går lyssnade de på Linda Bengtzings låt ”Jag ljuger så bra”.

– Då fick de lyssna och skriva ner allt de förstod i låttexten. Sedan gjorde vi en mind map och kom så småningom fram till att låten handlar om någon som ljuger om kärlek.

Tolka bildspråket i skönlitteratur

  1. Hitta en bok med rikt bildspråk och med ett spännande innehåll.
  2. Skriv på tavlan vilka metaforer som förekommer i boken.
  3. Låt eleverna fundera på vad det betyder.
  4. Diskutera tillsammans och försök komma fram till en slutsats.
  5. Avsluta med att låta eleverna rita en bild till varje metafor för att förstärka förståelsen. Bilderna sätts sedan upp på  väggarna för att synliggöra hur bild och text samspelar.

LÄS ÄVEN

Så får hon de yngsta sva-eleverna att erövra språket

Prisad lärare ställer höga krav på utmanande elevgrupp

Så väljer du böcker som funkar för alla

Sara bjuder in föräldrarna till bokcirkel

Lottas uppgift får alla att lyckas i engelskan