Fråga facket: Är det vårt jobb att beställa tvål och toapapper?

Förbrukningsprodukter som inte har något med den pedagogiska verksamheten att göra, är de ändå förskollärarnas ansvar? Foto: Adobe Stock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Förskolläraren A-C undrar: Att vi beställer leksaker, kritor och papper kan man tänka är självklart. Men när vi dessutom ska beställa toapapper, tvål och dylikt börjar man reagera. Är detta ett ”fenomen” i förskolan eller sitter även lärare i skolan och beställer handsprit?

Per Edberg, huvudskyddsombud i Umeå och ledamot i Lärarförbundets arbetsmiljöråd svarar: Detta är tyvärr vanligare i förskolor än i skolor, och har så varit historiskt. I ett läge där vi blir allt färre legitimerade och behöriga förskollärare måste man se över vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras för att vi ska klara vårt uppdrag. Om det är arbetsuppgifter ni anser att ni inte ska göra måste ni be att få prata med er chef och resonera om hur ni ska organisera arbetet och vem som ska göra vad. Jag tycker ni ska neka, men blir ni beordrade måste ni göra det. Be i så fall er chef att skriftligt beordra er och ta därefter kontakt med facket för stöd. Vi måste förhålla oss professionella i vårt yrke och se till att vi jobbar med det vi är utbildade och anställda för. Det är knappast någon som går en högskoleutbildning för att hamna i ett jobb där det ingår städ, disk, tvätt, beställa tvål och andra enklare uppgifter som inte hör till det man utbildat sig till.

Har du en fråga om rättigheter och skyldigheter på jobbet? Mejla forskolan@vilarare.se

LÄS ÄVEN

Konsten att ta barns bilder på allvar

Här är årets bästa förskolekök!

Inspirerande! Sveriges enda bygglek med odling

Lyssna på Förskolan här!