Här är årets bästa förskolekök!

Anna-Karin Ris driver Sveriges bästa förskolekök 2022, enligt White Guides jury.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

20 förskolor var nominerade till Årets förskolekök 2022, ett pris som delades ut på en stor gala i Helsingborg förra veckan. Almarevägens förskola i Järfälla drog längsta strået.

Smak och näring är huvudparametrar när White Guide Junior varje år utnämner Sveriges bästa förskolekök. Men även måltidsmiljö, service och pedagogiskt samarbete bedöms. Och hållbarhet, individfokus samt engagemang från rektor och huvudman.

I en förtrollad värld fylld av smaker, dofter, råvaror och ett och annat sagoväsen, läggs grunden till livslång matglädje och hållbara insikter.

Juryns motivering

Ansvarig kock på Almarevägens förskola i Järfälla är Anna-Karin Ris, som till på köpet kammade hem tredjeplatsen som Årets förskolekock, en titel hon var nominerad till redan förra året.

– Först blev jag helt chockad och kunde inte riktigt ta in att det var min förskola som vann, kommenterar hon. Jag är oerhört stolt, glad och tacksam över att vi just i år faktiskt var bäst i ett gäng av proffs. Det är ett kvitto på att det jag gör är på rätt väg och jag hoppas verkligen att andra i kommunen kommer våga söka själva.

Vad driver dig att leverera på den här nivån år efter år?

– Självklart gör jag detta med barnens bästa i åtanke, men också för att väcka intresset och inspirera andra kockar – för det finns så mycket mer man kan göra än att "bara" laga mat i förskolan och skolan.

Järfälla kommuns barn- och ungdomsdirektör Annika Ramsell kommenterar:

– Det är en välförtjänt vinst och vi är mycket stolta över det arbete som Anna-Karin Ris bedriver på förskolan, vilket handlar om mycket mer än att bara laga mat. I synnerhet arbetet med måltidspedagogik, som är en arbetsmetod där pedagoger och måltidspersonal arbetar tillsammans för att skapa goda förutsättningar för hållbara levnadsvanor.

Anna-Karins 3 tips för att lyckas som förskolekock

  • ”Matglädje! Att barnen tycker det är roligt och spännande med mat och måltiderna och att de alltid är välkomna ut i köket. Där har jag ju stor hjälp av mina inneboende magiska figurer, mina odlingar och biblioteket. Använd fantasin och ta in lite magi i vardagen.”
  • ”Att maten är god- det är inte konstigare än så. Maten kan vara hur näringsriktig och klimatsmart som helst, men den måste hamna i magen.”
  • ”Smart matsedelsplanering och fokus på minskat matsvinn – maten ska ner i magarna och ingen annanstans.”

LÄS ÄVEN

Inspirerande! Sveriges enda bygglek med odling

Expertens 10 bästa gårdstips

Eva Lindström: ”Förskolan är en magisk plats för mänsklighet, inget mattelabb”

Lyssna på Förskolan här!