Hon använder konsten för att nå på djupet

Foto: Jonas Forsberg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

I ett konstsim är man mest på ytan men vi dyker djupt. Så säger läraren Kristina Stål-nacke om syftet med konstdyk, som vänder sig till deltagare med intellektuell funktionsvariation. Varje år leder undervisningen till en omfattande utställning.

I arbetet med konstdyk fördjupar sig deltagarna i en konstnär, författare eller musiker. Arbetet börjar i september och i februari är det dags för den stora utställningen.

– Våra utställningar är på riktigt. Vi jobbar så hårt med det här. Finns det någon besökare som är superduktig på den konstnär som ställs ut så ska personen ändå lära sig något nytt. Våra deltagare har något att lära alla. Det är folkbildning, säger Kristina Stålnacke, som är lärare på Örnsköldsviks folkhögskola.  

Genom åren har hon arbetat med 16 kända personer. Här finns till exempel Sigrid Hjertén, Cornelis Vreeswijk, Frida Kahlo, Dan Andersson och Vincent van Gogh.

Vi har inte värjt för de svåra namnen, personer med drogproblem, personer som fått dölja sin sexuella läggning eller som har tagit livet av sig.

Kristina Stålnacke har någon gång fått frågan om varför hon ”utsätter” personer med intellektuell funktionsvariation för så tunga ämnen.

– Våra deltagare känner igen utsattheten. Att slåss mot myndigheter och inte få vara med i alla sammanhang. Men visst kan man bli lite ledsen över alla konstnärers öden men man blir också stärkt av deras konst och deras liv. Och vi ser att utvecklingen med vård och annat har gått framåt jämfört med den tiden då många av våra konstnärer levde.

Vad ger konstdyk deltagarna?

– Det ger en förståelse för omvärlden. Att få leva sig in i en konstnärlig process är otroligt utvecklande. Genom konstdyken får vi omvärldsanalyser och historielektioner. Till exempel med Frida Kahlo kunde vi få en inblick i hur det var att ha sjukdomen polio i Mexiko under tidigt 1900-tal. Vi får in politiska diskussioner om människors lika värde. Att det är en ständig kamp. 

Vilken är nästa konstnär som ni ska göra konstdyk om?

– Vi funderar på Tove Jansson. Jag är lite orolig för att det blir för mycket mumintroll och för lite om personen Tove Jansson men det får vi jobba med. En film har kommit om henne nyligen så det är bra. 

Består utställningarna av målningar eller andra delar?

– Det är framför allt målningar men även andra inslag. Någon ville till exempel göra hela Cornelis och då gjorde vi en skulptur. Vi bygger också rum, till exempel van Goghs sovrum, vi hade brev med från Karin Boye och hittade frimärken från den tiden. En av våra deltagare jobbade mycket med att göra van Goghs örsnibb av tapetklister och papper som han lade i ett kuvert i en gasbinda. Vi har tillgång till fina utställningslokaler i Rådhuset där skolan ligger. Det kan komma upp till 400 besökare när det är vernissage.

Konstdyk har 15 deltagare och ingår i kursen Kulturskaparna vid Örnsköldsviks folkhögskola. Utöver konstdyk kan deltagarna välja mellan teater, poesi, musik och kultur.

Kristina Stålnacke

Ålder: 56 år.

Yrke: Folkhögskollärare på Örnsköldsviks folkhögskola. 

Bästa med jobbet: När man ser människor som reser sig under tiden på utbildningen. Det har jag sett många gånger men blir fortfarande rörd över att vi gör det här på folkhögskolan.

Gör på fritiden: Är i sommarstugan utanför Örnsköldsvik. Lyssnar på talböcker, ser serier och försöker motionera.