Andreas fixade gesällprovet

Läraren Andreas Neves på Vindelns folkhögskola på kursen Trä och smide. Foto: Malin Grönborg.

Steget från hantverkslärare till att avlägga ett gesällprov behöver inte vara så stort. Det vet Andreas Neves, som har fått sitt gesällprov godkänt. Det var både roligt och lärorikt, säger han.

Andreas Neves är lärare på kursen Trä och smide på Vindelns folkhögskola. För ett par år sedan började han fundera över att avlägga ett gesällprov.

– Det ses ju som status och något fint med gesällbrev inom hantverksyrken. Så jag började fundera över hur svårt det kan vara. Det är ju ovanligt att slöjdlärare prövar för gesällbrev, säger han.

En fråga var så klart vad han skulle tillverka för något. Svaret blev att göra det som ingår i kursen med deltagarna. Så han tillverkade en krympburk, fem skedar och ett sängbord.

– Det är precis ett sådant sängbord som vi i kursen jobbar med där det ingår olika fogtekniker och traditionella hantverks­metoder.   

Ett syfte med gesällbrevet är att han vill sprida möjligheten till andra lärare.

– Steget från att vara slöjdlärare eller hantverkslärare till att avlägga ett gesällprov behöver inte vara så jättestort. Det var otroligt lärorikt och jätteroligt att göra det här.

Han postade sina föremål i ett paket och fick arbetet godkänt av Sveriges hantverksråd. Och i november förra året var han i Blå hallen på Stockholms stadshus för mottagning. På plats fanns även två möbelhantverkare som han tidigare har haft som deltagare på Vindelns folkhögskola.

Börjat undervisa på engelska

Något som Andreas Neves har börjat med det senaste året är att ha undervisning på engelska. Idén föddes när han gick igenom ansökningarna i somras. Där fanns en tjej från Frankrike, en kille från Sydafrika och en tjej från USA.

– Jag har läst slöjd och engelska på lärarutbildningen och jag har bott i Australien en per­iod så jag känner mig trygg med engelskan.

Är syftet med undervisning på engelska att kunna bredda rekryteringen?

– Jag tycker det är intressant att få in deltagare från flera kulturer utifrån ett hantverksperspektiv. Att man får höra om hantverkstraditioner från andra delar av världen. Mötet blir runt trä och hur man bearbetar det.

Hur klarar deltagarna av undervisningen med alla facktermer på ett annat språk?

– Några skruvade sig lite i början men nu går det bra. Om någon deltagare vill ställa en fråga på svenska är det så klart tillåtet. Jag ser det som en extrakunskap som deltagarna får med sig. De utvecklas både i hantverk och i engelska.

– Vi spelar också in alla genomgångar. Det är uppskattat att flera gånger kunna se olika täljgrepp, hur man skär mönster i trä eller hur man använder olika maskiner.

Från trädfällning till liten sked 

I undervisningen arbetar de med hela kedjan. De kan börja med att gå ut
i skogen för att fälla ett träd och hitta virke som sedan bearbetas med handverktyg eller maskiner. Slutföremålen varierar i storlek från en liten sked till en större möbel. Andreas Neves har till och med täljt en ko i naturlig storlek.

Kon tillverkades på uppdrag för hembygdsföreningen för att visa hur en bondgård kunde se ut förr i tiden.

– Mina deltagare har fått följa med i den processen. När de kom till skolan i augusti var det en fyrkantig kloss, nu ser de att det har blivit något av det här.

Andreas Neves

Ålder: 44 år.

Yrke: Lärare på Vindelns folkhögskola på kursen Trä och smide. Nästa år byter kursen namn till Slöjd och möbelsnickare.

Bor: I Vindeln.

Gör på fritiden. Spelar musik, klättrar i berg, åker skidor, kör mountainbike, åker snowboard och skateboard. Har ett eget företag där han tillverkar skulpturer och möbler.

Bästa med att vara lärare på folkhögskola: ”Mötet med deltagarna och i det mötet kunna anpassa både mig själv och kursen så att det blir utvecklande för alla. Det finns stora möjligheter att vara flexibel och att vara lyhörd för deltagarnas önskemål. Efter varje läsår så har jag också lärt mig mycket nytt.

Vad är ett gesällbrev?

Gesällbrevet är hantverkarnas egen kvalitetsgaranti. Som kund eller anställande företag kan du vara säker på att en hantverkare med gesällbrev är väl insatt i yrket vilket de visat bland annat genom sitt gesällprov. I Sverige utfärdas cirka tusen gesällbrev per år. Proven kan avläggas för omkring 70 olika yrken.

Källa: Sveriges Hantverksråd