Hans pedagog har gått in i skugga

Hans Carstensen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Hans Carstensen, lärare på Färnebo folkhögskola, har nu släppt del två i romanserien om förskolläraren Anna Nilsson. Hon jagas av det förflutna då hon var spion.
– Det som krävs av en pedagog är det som krävs av en agent, säger han.

Hans Carstensens förra spänningsroman ”Under hökens vingar” fick fina recensioner och nu har uppföljaren ”I hökens näste” (Southside Stories) givits ut. 

Berättelserna handlar om en 59-årig förskollärare som var agent på 80-talet.
Hon har försökt att lösa ett mord på sin syster och fått ett kriminellt nätverk efter sig. Hon har därför gått in i skugga, eftersom hon har blivit röjd, och hon har fått en ny identitet. Hennes man och barn i Gävle vet inte om hennes tidigare liv eller att familjen lever under hot.

Hans Carstensen

• Hans Carstensen har vunnit pris som dramatiker, komiker och spokenwordpoet. 

• År 2007 grundade han ståuppklubben Gasta i Gävle. 

• På Youtube har han en kanal med kreativa tips för blivande och aktiva författare, Canal Carstensen. 

• Tidigare i år har Hans Carstensen fått Gävle kommuns kulturpris och ett kulturstipendium från Region Gävleborg.

 

Så här lyder en del av
motiveringen från Region Gävleborg:

”Parallellt med det egna
litterära skrivandet har han
(som lärare vid Högskolan i Gävle, Västerbergs Folkhögskola och Färnebo Folkhögskola) inspirerat blivande författare att arbeta aktivt med sina texter för att hela tiden överraska och överträffa sig själva. Genom sociala medier och en egen youtube-kanal, Canal Carstensen, hjälper han andra med författar­drömmar genom konkreta och pedagogiska tips för hur en kan utveckla, bygga upp och struk­turera berättelser.”

Varför vill du att huvudkaraktären ska vara förskollärare?

– Jag tycker att det är intressant med en förskollärare som också är något annat och har en hemlighet. Jag har gjort mycket research om underrättelsetjänsten. Jag har bland annat träffat en person som har jobbat inom underrättelsetjänsten och ju mer jag har forskat inom området har jag kommit fram till att det som krävs av en pedagog är det som krävs av en agent. Du ska vara snabb att läsa av människor och vara en bra lyssnare.

Hans Carstensen har varit lärare på folkhögskola sedan januari 1998. Nu arbetar han på Romanskrivarlinjen på Färnebo folkhögskola sedan sex år. Deltagarna jobbar med ett projekt, en roman, och ger inte respons på andras texter.

I hökens näste Hans Carstensen (Southside Stories

– På så vis kommer vi från att deltagarnas fokus ligger mer på andras texter. En del i klassen kommer in med en hel roman medan andra börjar skriva på sin berättelse på skolan.

Flera av hans deltagare har nått framgång med sina böcker. Han nämner Johanna Bergström, Emilia Millares och Charlotte Al-Khalili.

– De här kommer nog att få stor uppmärksamhet och det är så klart roligt. Det som är läckert med folkhögskola är att alla kommer med sina olika erfarenheter och sina världar och att de kan få skrivarkompisar för livet. Deltagarna ger också mig massa insikter. Nu har jag skapat en grupp som heter ”Andra romanen”. För det är oftast svårast att få till just den.

Hans Carstensen har totalt gett ut sex böcker bland, annat två ungdoms­romaner. Och han är i färd med att skriva sina sjunde bok. Det är del tre i hökenserien om förskolläraren Anna Nilsson.

– Jag är klar med ungefär halva.