Efter elevernas förslag: Nu byter särskolan namn

Rasmus Westlund, utbildningsminister Anna Ekström (S), skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) och Leo Lust i riksdagen under tisdagen. Foto: Lenita Jällhage
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Nu är namnbytet klubbat av riksdagen. Efter drygt fyra års kamp ersätts namnet särskola av anpassad grundskola. Leo Lust och Rasmus Westlund kramade spontant om utbildningsminister Anna Ekström (S) efter beslutet.

LÄS ÄVEN: Eleven Leo Lust hyllas av ministern

Ärendena klubbades på tisdagseftermiddagen igenom på löpande band i riksdagen medan Leo Lust, 19 år, och Rasmus Westlund, 21 år, väntade otåligt på åhörarläktare på att ”deras” punkt skulle tas upp till beslut. Vid sin sida hade de utbildningsminister Anna Ekström (S) och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Spänd stämning innan beslutet

När klubban till slut slog i bordet i riksdagen brast spänningen. Leo Lust torkade de spontana glädjetårarna och kramade om Anna Ekström.
Rasmus Westlund sken upp i ett stort leende:

Leo Lust torkade tårarna och gav utbildningsminister Anna Ekström (S) en spontan kram efter namnbytet var klubbat. Skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) och Rasmus Westlund var också sprudlande glada. Foto: Lenita Jällhage

– Det var verkligen dags nu. Jag har hunnit gå ut skolan men det är verkligen kul att kunna förändra för de som fortfarande går där. Många har precis som jag själv utsatts för mobbning. Jag har kunnat prata för mig men den här kampen har jag fört för de som inte har kunnat det, säger Rasmus Westlund som slutade på gymnasiet år 2020.

Leo Lust och Rasmus Westlund har båda på var sitt håll arbetat för ett namnbyte i mer än fyra år. Leo Lust har ett år kvar på handelsprogrammet innan han tar studenten. Han lämnade som 14-åring in ett medborgarförslag när han gick i Hebyskolan, strax utanför Uppsala. Han gick då själv både i särskolan och i vanliga skolan men var trött på att hans kompisar som gick på särskolan blev mobbade.

Vågade inte säga att han gick i särskola

– Jag blev accepterad men hade polare som inte blev det. Själv vågade jag inte säga att jag gick i särskola utan brukade säga att jag gick med folk som behövde lite extra hjälp, berättade han.

Rasmus Westlund lämnade in ett förslag om namnändring till skolchefen i Mjölby där han bor. Under åren som gått har både Leo och Rasmus träffat politiker i riksdagen och lokalt i sina kommuner.
I slutet av februari förra året fick Leo Lust ett telefonsamtal från utbildningsminister Anna Ekström där hon berättade att det nu fanns ett skarpt förslag från utredaren Tommy Lagergren att byta namn på särskolan till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola. Läraren intervjuade honom den dagen. Han sade då:

– Ska jag vara helt ärlig så trodde jag aldrig att det här skulle hända. Chansen att det skulle hända och att jag skulle få igenom det här förslaget var lika stor som att Bajen skulle vinna SM-guld i fotboll. Det fanns inte på kartan ens, sade Leo Lust, som själv är inbiten Djurgårdare.

Men nu är namnbytet ett faktum och börjar gälla den 2 juli 2023.

Namnbytet från särskola till anpassad grundskola firades med tårta efter beslutet i riksdagen.<br />Foto: Lenita Jällhage

– Ord spelar roll. Det är så många ungdomar som gått i särskola och som tyckt att namnet varit stigmatiserande. Det har funnits ett stort stöd från elever, lärare och föräldrar för det här namnbytet, konstaterade Anna Ekström innan hon bjöd in killarna att fira namnbytet med tårta.