Läraren efter nya besked om skolpengen: Otroligt tajt

Läraren och fackliga ombudet Therese Lindberg under ”På mina bara knän”- protesterna i Sundsvall.

Therese Lindgren på Sveriges Lärare i Sundsvall imponeras inte av nedläggningshot från friskolekoncerner efter regeringens uttalande om mindre pengar i framtiden.
– Be my guest. Bara gör det, säger hon.

Sundsvall är en av de orter där den kommunala skolan på senare år drabbats av nedskärningar som en konsekvens av friskoleetableringar. 2021 startade Sveriges Lärares skyddsombud Katarina Wallner upproret ”På mina bara knän”, efter åratal av nedskärningar.

Hon och lokalombudet Therése Lindberg blev ansiktet utåt för lärarnas protester, som till slut lyckades minska sparkraven för 2022 med 47 miljoner kronor.

När Lotta Edholm nu uttalat att kommunerna ska få mer pengar till skolan än friskoleföretagen, eftersom de har högre kostnader, är det ett besked som Therese Lindberg tar med en nypa salt.

– Det låter ju bra. Om man drar ner säg tio procent på intäkterna till friskolorna och ger pengarna till den kommunala skolan så är det absolut ett steg i rätt riktning, säger hon.

”Ingenting händer”

Men hon är inte säker på hur långt den sittande regeringen är beredd att gå.

– Den socialdemokratiska regeringen lade flera förslag som skulle stärka den kommunala skolan. Men efter valet känns det som att vi befunnit oss i ett vakuum där ingenting händer.

Det är flera delar i ersättningen till skolorna som behöver justeras, inte minst vill hon ha bort kravet på att en kommun som skjuter till extra resurser till den kommunala skolan även tvingas göra det till friskolorna.

– Kommunerna kan ju inte satsa på den kommunala skolan och göra den mer attraktiv, för då måste de ge 30 procent av de pengarna till friskolorna. Så de kan inte konkurrera genom att bli bättre, eller satsa mer pengar, utan det enda de kan göra är att göra budgeten så tajt som möjligt.

Lärare hinner inte återhämta sig

Konsekvenserna av det är att lärarna får alltmer att göra, på allt mindre tid och med färre resurser.

– Det är otroligt tajt på skolorna, folk är liksom på gränsen hela tiden. Man hinner inte planera sin undervisning för att man täcker upp för andra som är borta. Det är brist på återhämtning, man sover dåligt, mer anpassningar, mer prat om att höja resultaten, säger Therése Lindberg.

Hon blev själv sjukskriven för jobbrelaterad stress i november, och är precis tillbaka på halvtid.

– Vi har flera lärare som omskolat sig till speciallärare och specialpedagog. Inte bara för att man tycker att det är så himla intressant, det är också att man inte orkar vara klasslärare och mentor, berättat Therese Lindberg.

”Kommer bli en tuff period”

Efter ministerns uttalande om att begränsa möjligheterna till vinstuttag läste hon en intervju med vd-n för en koncern som sa att ”blir det så här så måste jag byta branch”.

– Ja, be my guest säger jag. Bara gör det. Det kommer bli en tuff period för den kommunala skolan men därefter kommer det bli mycket bättre, säger Therése Lindberg.

LÄS ÄVEN:

Facket om skolpengen: Ska gå till undervisning

Stora besparingar kvarstår i Sundsvall

Sundsvallslärarna i möte med skolministern efter sparkraven