Thoren-ägaren: Kritiken är befogad – vi har misslyckats

Raja Thoren är ägare och styrelseordförande för koncernen Thorengruppen.

Doldis-miljonären bakom den skandalomsusade skolkoncernen Thorengruppen tar bladet från munnen i en ny intervju i Västerbottens-Kuriren.
– Du ska inte tro att vi tycker det är kul att stå i inför föräldrar och elever och media och erkänna att vi har misslyckats, säger Raja Thoren, koncernens ägare, styrelseordförande och tidigare vd.

Raja Thoren är ofta omskriven men sällan intervjuad; Vi Lärare är bara en i raden av publikationer som hittills har nekats möjligheten att ställa frågor till mannen som styr Thorengruppen.

Erkänner brister i de egna skolorna

Efter att Skolinspektionen sagt stopp för att starta fler skolor och utöka befintliga, på grund av allvarliga brister i flera av koncernens skolor, väljer han nu att uttala sig i Västerbottens-Kuriren. Och det är en relativt ödmjuk Raja Thoren som framträder.

Snarare än att slå ifrån sig Skolinspektionens kritik ger han dem rätt ”i de allra flesta fallen”.

– Vi har brustit och misslyckats med systematiken. Vi har satt in alla resurser, all personal, allt, när det har uppstått kritik. Men sedan har vi på något konstigt sätt misslyckats med uppföljningen av det här. Då har det hållit i kanske två år eller fyra år och sen så har bristerna uppkommit igen, säger han till VK.

Den bild han målar upp i intervjun är av en organisation som vuxit fort och som inte snabbt nog anpassat sitt arbetssätt till sin storlek. Han menar även att han själv borde klivit av vd-posten betydligt tidigare. Han ersattes på den posten i januari 2023 av Ola Rönnqvist.

LÄS MER: Thoren-vd:n efter kritiken: Vi satsar 85 miljoner

Skolpengen hamnar i idrottslag och arenor

Samtidigt fortsätter han att försvara de koncernbidrag som möjliggjort att lägga skolpengen på saker som att bygga en idrottsarena i 300-miljoners klassen i hemstaden Umeå – en arena som i likhet med de fotbolls- och innebandylag som huserar där bär namnet Thoren.

På den direkta frågan om han anser att det är rätt att ta skolpengen till det svarar han:

– Jag tycker inte att vi tar skolpengen till det, utan jag tycker att företagets ansamlade vinstmedel sedan 1999 ägs av företaget och då har vi två valmöjligheter, antingen så tar aktieägare ut utdelning eller så är pengarna kvar och arbetar och gör nytta. I det här fallet så tycker jag att det inte finns någonting bättre än att vi ger tillbaka det i sponsorpengar till idrottsungdomar eller att vi har skapat en mötesplats för ungdomar.

Tagit ut 10 miljoner per år

Raja Thoren har själv plockat ut cirka tio miljoner kronor per år i vinstutdelning de senaste åren, enligt VK. ”Hur motiverar du det?” frågar tidningens reporter.

– Det är väldigt mycket pengar, men under den här perioden har vi omsatt tolv miljarder. De första åren jobbade vi också väldigt mycket till väldigt lite pengar.

– Vi måste få göra vinst, sen så måste vi få göra vinstuttag. Av de 944 miljoner vi har tjänat under de här åren, så har jag plockat ut 81 miljoner ungefär. Om jag inte hade kunnat göra de uttagen, då hade jag inte heller velat riskera allt jag har gjort, svarar Raja Thoren.