Nu kan du ta del av Selma Lagerlöfs skola

Imorgon fredag öppnar utställningen ”En sagolik skola” på Selma Lagerlöfs Mårbacka. Foto: Pressbild

Selma Lagerlöfs skolvisioner får nytt liv på Mårbacka. I utställningen ”En sagolik skola” får man möta flera av de pionjärer som var med och formade svensk skola.

Fridtjuv Berg, Ellen Key, Carl Larsson och Selma Lagerlöf. Det är några av de förgrundsgestalter som i slutet av 1800-talet var med och formade svensk skola och var viktiga för att föra in konsten och litteraturen i den. I den nya utställningen ”En sagolik skola” på Selma Lagerlöfs Mårbacka tar alla de här pionjärerna plats. Det gör även folkskollärarna Emil och Amanda Hammarlund som startade Barnbiblioteket Saga – Sveriges genom tiderna största lässatsning.

Utställningen, som har donerats av Lärarstiftelsen till Mårbackastiftelsen, invigs imorgon fredag.

Alfred Dalin och Selma Lagerlöf i utställningen. Foto: Pressbild

– Utställningen är ett unikt dokument över den svenska skolans utbildningshistoria, över dess eldsjälar, lärare och elever. På Mårbacka kommer utställningen att kunna ses av massor av skolklasser och andra besökare under många år framöver, vilket är mycket glädjande, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen, i ett uttalande.

– Vi är väldigt glada och stolta över att Lärarstiftelsen har valt att donera denna fantastiska utställning till oss, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbackastiftelsen. Selmas stora intresse för skolan får med utställningen en tydlig plats på Mårbacka, vilket känns riktigt kul.

LÄS ÄVEN

Körling: Att banna en bok är att banna ett barn

Nytt pris för lärare som arbetar läsfrämjande

Sifferdansen som får fart på barnens lärande

Han reder ut missuppfattningar om segregationen