Här är de 15 hetaste egenskaperna hos lärare just nu

Ann-Christin Sundell är rektor på Oxhagsskolan (F-6) i Stockholm och utsågs till Årets rektor 2021. Foto: Johan Strindberg
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Grundskolläraren

Här är de 15 egenskaper och kompetenser som oftast efterfrågas i jobbannonser för lärare just nu.

Att vara strukturerad är en kompetens som efterfrågas i allt fler jobbannonser för lärare. År 2019 nämndes ”strukturerad” i 11 procent av annonserna – i år nämns denna kompetens i 37 procent av fallen (se hela listan längst ner). 

– Det är säkert en pandemieffekt, säger rektorn Ann-Christin Sundell på Oxhagsskolan (F-6) i Stockholm.

Ingen annan kompetens förekommer oftare.

– Jag är inte så förvånad, jag hade lärare som delade ut läsplattor för hemarbete till elever i lågstadiet. Du måste vara strukturerad för att klara en sådan undervisning, säger hon.

”Lärarlegitimation ingen fråga längre”

Att nämna kravet lärarlegitimation i annonserna har blivit mindre vanligt med åren, av det naturliga skälet att allt fler ser det som en självklarhet sedan lagen skärptes i mitten av 2010-talet.

– För mig är det inte heller en fråga längre eftersom alla som numera söker lärarjobb här har legitimation. 

Hon håller med om att flexibel, positiv, nyfiken och pedagogisk ska ligga högt. Men ”självsäker”?

– Varför har den egenskapen seglat upp så starkt? Jag skulle inte ta med den i en annons. Man måste förstås vara säker och trygg i sin yrkesroll, men det är ju något annat än självsäker.

Saknar en kompetens på listan

Ann-Christin Sundell, som utsågs till årets rektor av Lärarförbundet 2021, vill slå ett slag för en kompetens som inte finns på listan:

– Att ha ett grundintresse för barn och barns utveckling. Har du inte detta brinnande intresse, då spelar det inte så stor roll vad du har för andra egenskaper.

Källa: Utbildning.se. Topplistan baseras på 3 697 jobbannonser för grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare och specialpedagoger.

LÄS ÄVEN

Så lär du dig alla nya namn snabbt

Skolverkets stöd till lågstadielärare får hård kritik

Sandström: Hög tid att ändra fokus med den nya läroplanen

Den outbildade personalen tar över skolan