Världens snällaste bok

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Snäll – en bok om att vara snäll av Alison Greene, Axel Scheffler m fl (Alfabeta)

3–5 år Det känns skönt att vara snäll, och det bidrar till att skapa en bättre värld. Axel Scheffler har samlat flera av världens mest kända barnboksillust­ratörer – alla ställer upp gratis – och boken bidrar med pengar till organisationen Three Peas arbete med att hjälpa flyktingar i sitt nya hemland. Boken bygger främst på dessa illustrationer, fantastiska och variationsrika, stilar blandas och massor finns att upptäcka.

För en pedagog är detta en mångsidig bok att arbeta med. Den kan inspirera till diskussioner utifrån frågor som ”har du varit snäll någon gång, vad gjorde du då” och ”har någon varit snäll mot dig”, och med de äldre barnen kan du diskutera bokens syfte, flyktingfrågan, och att illustratörerna är snälla när de tecknar till boken.

Pedagogen kan också prata med barnen om bilderna – om de känner igen de olika stilarna från andra böcker, som Gruffalon-böckerna eller Roald Dahls böcker som Quentin Blake illustrerat. Varför inte gå till biblioteket och låna en bok av varje illustratör från ”Snäll”? Eller ge uppgiften att vara snäll mot någon i dag och sedan teckna en egen bild av det. Kanske kan barnens egna bilder sedan samlas i avdelningens egen bok om att vara snäll?