Bland tandtroll och tandborstar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Vera borstar tänderna av Katarina Ekstedt & Lovisa Blomberg (Triumf förlag)

0–3 år Hur ser de där tandtrollen ut egentligen? Det får vi veta genom att följa med Vera under en dag i förskolan. Och visst går det även att klä ut sig och leka tandtroll tillsammans med kompisen.

Det här är en fin liten bok där framför allt bilderna lyfter berättelsen och lockar till nyfikenhet. Texten, skriven med versaler, blir lite svårläst och hade behövt ett par varvs bearbetning till. Men den är ändå läsvärd när den zoomar in de där små sakerna som kan vara stora för ett litet barn.

Att vilja hoppa över tandborstningen är något som de allra flesta barn känner igen sig i, likaså varningarna om att det måste göras för att få bort tandtrollen som annars bosätter sig i munnen. Jag gillar perspektivet som bilderna ger att vi får se världen ur ett litet barns ögon och att vi ibland får komma riktigt, riktigt nära.

Tandtroll är ett tema som är spännande för många barn och boken kittlar den egna föreställningsförmågan. Som de flesta andra barnböcker så får den här ett ganska väntat slut och Vera borstar till slut sina tänder. Men vad ska hon göra sen? Ja, varför inte hoppa en stund?