Viggo bland det bästa vi har

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Bokserien om Viggo håller på att bli en riktig svensk klassiker. Tredje boken är en strålande rik kärlekshistoria.

Viggo och kärlekskaoset, av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria (Rabén & Sjögren)

”Minns ni Viggo?” frågar jag klassen en kulen dag när högläsning står på schemat. Och det är klart de gör! De älskade första boken då de våndades med denne sjuårige pojke och hans halloweenskräck. Nu är han tillbaka i vårt klassrum med en tredje berättelse. Såklart de vill höra vad denne känslige snart åttaåring nu ska hitta på!

Redan efter några få sidor är klassen på nytt fast och fängslad. Ögon runda, munnar lätt gapande och igenkännande fniss nära förestående. Jag menar, rumpchock av fenomenala illustratören Johanna Magoria! Dessutom är Lisa Bjärbo en mästare på att hitta grejer som sex–sjuåringar kan relatera till. Uttrycket ”skärmtid”? Såklart. Minecraft? Naturligtvis. Hundvalpskärlek? Men jaaa! Ingen tvekan!

Bjärbo kan konsten att använda skolbarns naturliga språk utan att det känns konstlat eller bara låter ”cringe”, som kidsen säger. Förmodligen har hon hämtat inspiration från sina egna barn, vilket jag misstänker är den mest effektiva researchen när man ska författa barnbok.

Nu är det sommar i Viggos värld och han blir kär och får den klassiska chans-lappen med svarsalternativsrutor. Den enda skuggan på den klarblå sommarhimlen utgörs av kompisen Malte som blir sotis och rädd att förlora såväl valpumgänge som nära vän.

Kärlekshistorier är alltid spännande även för de yngre barnen. Om de sedan är kryddade med lite kaos, gulliga djur, sommarbad och gameing kan de liksom inte misslyckas. Vi blir alla kära i Viggo, tokige lillebror, trulige Malte och supersöta Kira.