Seriesaga som trollbinder

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Serieskaparen Fabian Göransson får till en fullträff på alla plan.

Hokus Pokus den lilla häxan av Fabian Göransson (Galago förlag).

6–8 år Tänk er att sexåringarna får sitt magiska tänkande illustrerat och presenterat i spännande och lättläst sagoform. Och poff! Som genom trolleri har ni dem i er hand under högläsningen!

Alla vi som arbetar med yngre barn vet hur d­eras fantasi kan ta dem med på de mest svindlande tankegångar. Vi vet också att de ännu är högst oslipade gällande sociala relationer. Vi måste med varsam hand guida dem i alla oskrivna vänskapsregler som lätt glöms bort när man har huvudet fullt av sig själv och de lösa tänderna, bokstäverna och golvet som plötsligt förvandlas till lava.

Och det är där, mitt i allt det där sexårssnurret, som du ska ta fram den här boken, presentera den intresseväckande framsidan och ta med dem ut på en resa de sent ska glömma, kanske för att de både kommer att förfäras och känna igen sig på samma gång?

Lilla Ida, härligt tjejstereotypsbefriad, har sommarlov och tråkigt. Blir av pappa medsläpad till strand med läskiga småbarn. Tar mod till sig och försöker aningen burdust ta kontakt med två jämnåriga tjejer. Det misslyckas såklart. Och detta är Idas svaghet, vilken jag sett hos många barn genom åren. Att försöka ta kontakt, visa att man vill vara med, men det blir bara fel.

Tänka sig, Ida hittar då en häxhatt i skogen som förvandlar hennes fantasitankar till verklighet! Kaoset i klassrummet blir oundvikligt när Ida efter skolstart vill imponera på klasskompisarna, och hennes vilja att bli omtyckt får ödesdigra konsekvenser.

Med en stor portion humor, som även talar till den vuxna läsaren, lotsar författaren oss genom historien. Som slutligen, utan att bli smetigt ­moralkakig, utmynnar i slutsatsen att det är bättre att våga vara sig själv om man söker äkta vänskap.