Såpbubblor som förför

Kittelbubblor av Lotte Lannerberth och Kajsa Hallström (Kikkuli Förlag). Illustration: Kajsa Hallström (bilden är beskuren)
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Kajsa Hallström har verkligen fångat något magiskt i sina illustrationer, tycker Sandra Hollstedt.

3–6 år Ella kan inte gunga för hon sitter i rullstol. Hon försöker blåsa såpbubblor som lyfter högre än gungställningen i stället. Då kommer en flicka som aldrig blåst såpbubblor och vill prova. Kanske kan flickan hjälpa Ella att gunga?

Jag föredrar böcker där människors olika förutsättningar är en naturlig del av vardagen, så en bok som så tydligt handlar om att sitta i rullstol blir ingen förhandsfavorit. Men när jag tog fram den till barngruppen hände något. Det gick som ett sus genom mina lyssnare. ”Wow!” ”Kittelbubblor?!”

Bilderna fångade dem omedelbart, de kunde knappt vänta på nästa uppslag. Illustrationerna påminner om stilen i barnprogrammen barnen brukar titta på. Och så är det bubblorna som gnistrar till oss från sidorna. Ja, Kajsa Hallström har verkligen fångat något som tilltalar barn på ett magiskt sätt.

Lotte Lannerberth förklarar lite för mycket för läsaren, men lyckas fånga barns sätt att fantisera och leka. Även texten ger upphov till några ”wow!” från barnen. Och vad spelar det för roll vad jag som vuxen tycker när boken är utmärkt ur ett pedagogiskt och normkreativt perspektiv – och barnen älskar den?