Paketlek för de yngsta

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Det här är en liten bok fylld av överraskningar och spännande gissningslekar, skriver Marie Eriksson.

Lilla Bebins paket, av Catharina Larsdotter Norén och Johanna Lundqvist Björn (Idus).

Det här är en liten bok fylld av överraskningar och spännande gissningslekar. Lilla Bebin tycker nämligen om paket, närmare bestämt att slå in paket. Karaktären Lilla Bebin är klädd i en blå pyjamasliknande dräkt och vi tror att berättelsen kanske utspelar sig på morgonen när alla andra i huset sover.

Lilla Bebin spelar ensam huvudrollen i handlingen tillsammans med en lång rad paket i olika skepnader. Med papper, tejp och snöre kan Lilla Bebin göra fina paket och vi får vara med och gissa vad som finns i dem. Det finns ett runt paket, ett som tutar och ett som är alldeles blött. Boken bjuder in till att föra enklare resonemang och kommunicera genom att peka och gestikulera på det lilla barnets vis.

Och visst gissar vi rätt många gånger, även om nappflaskan var betydligt svårare än bananen att känna igen. Den här boken kan tyckas ganska simpel både i text och illustrationer men den har ändå något som väcker intresse för att läsa och bläddra.

För visst är det kul med paket! Allra sist ska bebin slå in ett riktigt stort paket. Men vad nu då? Lilla Bebin är borta. Boken avslutas med ett stort ”tittut”! Bebin har busat och gömt sig själv i det allra största paketet.