När fantasileken blir magisk

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

3–5 år Den yngre Jojo lockas ut när han ser Jannes fantastiska sandslott. Men Janne är inte sugen på att leka med Jojo, som bara stör och råkar rasa bygget. I sandlådan har inte Jojo något att komma med. Men i sig själv har han desto mer – ett myller av lek och fantasi. ”’Jag har också ett slott’, viskar Jojo. ’Det har du ju inte’, säger Janne. ’Jo, men inte här. Jag har ett slott i skogen.’”

Jojo bjuder entusiastiskt in den avvisande Janne till slottet av guld, med pool, och en tam delfin! Men allt faller platt, för Janne hakar inte på. Kattungar, rum av godis, zombies ... Jojo fyller slottet med allt Janne kan tänkas lockas av. Men, nej!

Så minns han: det bästa rummet. Sommarrummet. Där har Janne också varit! I en fantastisk vändning tvekar Jojo – det är väl bara han som hittar dit? Det är ju hans slott.

Bjuder man in till lek får man finna sig i att släppa lite på makten över sitt fantasi­slott. Det gör Jojo och de två barnen stiger tillsammans in i lekens slott, fyller på och upplever det tillsammans.

Detta är en underbar bok som inspirerar till lek, men även till diskussion i såväl arbetslag som barngrupp om hur man får till en rolig lek.

Per Gustavssons illustrationer känner vi väl igen från de många böcker han själv skrivit, fast här är stilen mer finstämd. Uttrycken i de två barnens kroppar är träffsäkra, vilket stärker inlevelsen hos oss som läser. Texten består mest av barnens dialog. Den känns nära en vanlig dag på gården. En dag som blir helt fantastisk.