Magiska bullar och katter

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Den sydkoreanska succén Molnbullar, av Baek Heena, har nått Sverige. (Bilden är beskuren.)

3 – 5 år Molnbullar handlar om två små kattungar som en dag hittar ett litet moln som fastnat i ett träd. De tar med sig molnet hem till sin mamma, som gör frukostbullar av det. Deras pappa är sen till jobbet och hinner inte äta någon frukost, han jäktar i väg till bussen.

När kattungarna ätit av molnbullarna börjar de sväva. De flyger efter sin pappa och sticker in en molnbulle till honom på bussen så att han både blir mätt och kan flyga till jobbet i stället. Han hinner precis i tid.

Baek Heena är en författare från Sydkorea och boken kom ut precis lagom till bokmässan i Göteborg, som hade just Sydkorea som tema. Molnbullar är den första av hennes böcker som översatts till svenska. I Sydkorea är hon en av de mest populära barnboksförfattarna och har vunnit flera priser. Där har även kattungarna i boken blivit både tv-serie och film och finns att köpa som leksaker.

Vilken magisk och annorlunda bok! I denna tid när barnböcker antingen innehåller mycket fakta, tar ställning i viktiga samhälls- eller moralfrågor eller utgår från barns funderingar är det härligt med en bok som bara fyller ens drömmar och fantasi. Vem vill inte själv smaka på bullarna som låter härligt fluffiga och sedan tyngdlöst sväva i väg?

Det är roligt att bullarna svävar ut ur ugnen och kattbarnen försöker fånga dem. Med en annorlunda illustrationsstil där Baek Heena har byggt upp små miniatyrvärldar som hon fotat blir boken än mer intressant. Hon har fångat värmen och kylan i de olika rummen med en stämningsfull ljussättning i sina miljöer. Molnbullar är en annorlunda bok som lämnar läsaren med en härlig varm känsla i magen.