Lära läsa-bok som lyfter

Foto: Johnér
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Den senaste boken i ”Luna och Liam”-serien gör ingen besviken, skriver Anna Andersson.

Luna och Liam-böckerna ingår i en ”börja läsa”-serie som även passar för högläsning och samtal. Temat i den senaste har en hög igenkänningsfaktor hos mina elever, som ofta följer med varandra hem och leker och ibland även sover över hos varandra.

Liam ska sova över hos kompisen Mohammed och han känner sig stor. När pappa säger att Liam ska ringa om han får hemlängtan svarar han sturskt med ett ”Äsch”.

Kompisarna går upp på vinden och leker att de bor i en skog full med monster. När de sitter i sin koja hör de plötsligt steg och det blir mörkt. Leken övergår i allvar och de blir rädda,  fantasin vinner över det logiska tänkandet. Kan det vara svärdmonstret?  När det visar sig vara storasyster som vill skrämmas lite blir de lättade.

När det senare blir läggdags kryper en oroskänsla fram i Liam. Tänk om han inte kan somna! Mohammed somnar snabbt och Liam ligger vaken i mörkret. Det låter konstigt från elementet, eller är det svärdmonstret? Liam blir mer och mer övertygad om att det är svärdmonstret. Nu blir han kissnödig också. Han samlar mod och tar sig snabbt ut ur rummet. Trevar sig fram och letar efter toaletten. Då dyker storasyster upp och blir Liams räddning. Hon visar honom toaletten och han övervinner sin rädsla.

De mjuka illustrationerna kompletterar och höjer stämningen, lyfter den lättlästa texten av kortare meningar och ord som en nybörjare kan ljuda ihop.

Vi hade en spännande stund med givande samtal under läsningen.