Konsten att ­finnas i nuet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

F-klass Så här års vill du gärna drömma dig kvar i den där sommarvärlden där du är trygg och allt är så bra det bara kan bli. Det är sommar, du är barn, du har sommarlov, du är på landet och du träffar två små konstiga figurer som blir dina bästa vänner. Det här borde alla barn få uppleva. Känslan av välbehag och att vara i nuet. Skapa minnen för livet genom doft, smak och känsel.

Lisa är hos farmor och farfar på landet och där träffar hon en liten, liten flicka som heter Tutte Brödsmula och en humla som heter Kalle. De bor i en ask som finns i farfars byrålåda. Vet farfar om det? Lisa berättar för farfar om Tutte Brödsmula och Kalle Humla, och farfar lyssnar.

Här får vi möta en vuxen som är närvarande och lyssnar med intresse, något som kan kännas lite ovanligt i vår tids stressande samhälle. Om farfar tror på hennes berättelse är inte det viktiga, utan att visa att Lisa är en viktig person och värd att lyssna på. Lisa tillbringar sommaren med sina två nya vänner och upplever saker tillsammans med dem.

Texten är beskrivande och lätt att ta till sig. Språket är enkelt och lätt för barnen att följa med i, men också lite spännande och beskrivande så man får den där sagolika, mystiska känslan.

Illustrationerna är fint tecknade i mjuka pastellfärger. Så lätt ritade och levande så man vill klappa på Kalle Humla, och äta den där jordgubbs­tårtan med fluffig grädde och söta röda jordgubbar.

En sagolik sommar är Annika Billbergs debutbok och också första boken i en serie. Jag och barnen jag läste för ser fram emot att läsa fler böcker av Annika.