Klassiskt letaräventyr

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Var är min tröja? av Nicola Slater (Opal )

Här får vi följa den lilla blå karaktären Rudy som saknar sin tröja. Vi är inte helt säkra på vem Rudy är, men det skulle kunna vara en kaningris.

Berättelsen är ett klassiskt letaräventyr: in i garderoben, genom olika rum och ner i källaren. På ett sätt känns det som ännu en i raden av böcker om försvunna ting men jag kan inte låta bli att charmas av de enkla, roliga bildmotiven – dels motiven – nio lamadjur som har pyjamasparty, åtta dansande grisballerinor, sju hundar som kör slalom i trappan­ – dels de många roliga detaljerna, som skidliften i trappan, eller de badande koltrastarnas duschmössor. Barnen engageras också i att hitta rätt antal djur på varje sida och det kan ta en stund då ett och annat gömmer sig.

Boken innehåller både flikar och kikhål, vilket egentligen inte tillför så jättemycket. Däremot är det intressant att följa tråden från ett rosa garnnystan som löper som en parallellberättelse genom varje uppslag. Vad som händer med tråden avslöjas på sista sidan och blir en glad överraskning för både Rudy och oss läsare.