Hyllning till vetenskapen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

F–klass Redan när du ser omslaget förstår du att du ska få vara med om en magisk resa. Den tecknade bilden som föreställer en mus på havets botten i en dykardräkt från 1800-talet omgiven av ett fiskstim fångar både mitt och barnens intresse.

Berättelsen om en verklig uppfinning – glödlampans utveckling – gestaltas genom musen Tom och hans sökande efter sin anfaders skatt. Tom har ett gulnat brev som varit i familjens ägo i generationer och nu tar han hjälp av en professor som arbetar på mössens universitet för att hitta skatten som omnämns i brevet. Det blir en resa bakåt i tiden och över världsdelar.

När de förstår var skatten är, i ett sjunket skepp på havets botten, kommer nästa problem. Hur ska en mus ta sig ner dit? Tom provar olika tekniker och bygger till slut en egen dykardräkt och en undervattensbåt.

Att använda djur som huvudpersoner i barnböcker och också ge dem mänskliga egenskaper är ganska vanligt. Det ger en annan identifikation där barnet både känner igen sig och kan känna empati. I den här berättelsen får musen en högre status och ses som jämlik med människan. Även om Tom och professorn gör mänskliga saker som att bygga en dykardräkt så är de fortfarande möss.

Passa också på att göra de experiment som finns i boken. Till exempel sätt ett uppochnervänt glas i vatten och se luftfickan som finns högst upp i glaset. Här ges ett bra tillfälle att knyta berättelsen till ämnet fysik.

Det bästa med boken är alla fantastiska och detaljerade bilder. Vissa sidor består bara av bilder och de fint skissade teckningarna skapar verkligen liv åt berättelsen.

En viktig bok som visar på betydelsen av att vara liten och samtidigt utföra något stort!