Hjälp för mörkrädda

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

”Beckmörkret” handlar om att hitta kluriga sätt att handskas med sina rädslor, skriver Sandra Hollstedt.

Beckmörkret av Lisa Fransson och Maja Lindberg (Kikkuli Förlag).

Siv har ett monster under sängen som slutade vara läskigt när hon började mata det med dammråttor. I garderoben finns ett skelett som hjälper Siv att hänga kläder på galgar. Förut var hon även rädd för skuggspöket, som kastade hukande skuggor på väggarna, men nu ställer hon fram sina böcker till spöket och hör hur det hoar av glädje. Nu är det främst Beckmörkret som skrämmer. Som slukar allt som är glatt, fint och ljust.

Siv är mörkrädd! Men precis när Beckmörkret ska sluka Siv kryper de upp i sängen allihopa – det lena monstret, det skramliga skelettet och det mjuka skuggspöket. Siv berättar en saga för dem, sagan om flickan som aldrig var rädd …

Alla barn är mörkrädda i perioder och ”Beckmörkret” handlar om att hitta kluriga sätt att handskas med sina rädslor. Som att klappa monstret under sängen och ge det dammråttor att äta. Siv har hanterat tre av sina rädslor, och nu är det dags för den fjärde.

Maja Lindberg har tecknat alla läskigheter så gulliga, till och med Beckmörkret ser sött och lite ängsligt ut. Bilderna känns magiska, glittrande, omvälvande. När jag läser boken nickar en del av barnen igenkännande för sig själva.