Filosofiskt om tankar

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

”Vad tänker Knodden?” hör hemma i förskolans bokhylla, för tillräckligt många djupt filosofiska böcker finns där inte, skriver Sandra Hollstedt.

Vad tänker Knodden? av George Johansson & Anna-Clara Tidholm (Natur & Kultur).

3–6 år Vad tänker Knodden på när han står där i snöfallet och väntar på morfar som letar efter bilnyckeln? Ingenting, svarar han när morfar frågar. Men tänker han verkligen på ingenting? Nja, hans tankar vandrar från morfar till dinosaurier, vidare till stjärnorna och rymden och mer däremellan, för att sedan komma fram till att morfar borde skaffa en hund. Knodden har visst hunnit tänka en hel del.

Detta är en reviderad utgåva av en bok från 2009 av två storheter inom barnbokslitteraturen, George Johansson (”Mulle Meck”) och Anna-Clara Tidholm (”Knacka på”).

Boken kan hjälpa barn att förstå att de är tänkande varelser. Här visas hur tankar ofta svävar i väg åt alla möjliga håll men ändå har en röd tråd. Snö som faller tyst i ett stilla vinterlandskap är det perfekta sceneriet för Knoddens tänkande. Det är lätt att leva sig in i bilderna och föreställa sig hur det låter och känns.

Behöver vi ännu en bok med den vita mansnormen som huvudperson i förskolans bokhylla? Troligtvis inte. Men ”Vad tänker Knodden?” måste ändå få vara med, för tillräckligt många djupt filosofiska böcker finns där inte.