Vilda västern är tillbaka!

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Vilde Bill Hickock och Calamity Jane har blivit barnbokshjältar.

Jane och Vilde Bill av Ebba Forslind (Rabén & Sjögren).

Varje kväll uppträder modiga Jane på cirkusen, skjuter prick och rider i galopp på sin häst. Satan heter hästen.Jane är trött på att uppträda på cirkusen. Cirkusdirektören är elak och svingar sin piska mot hästarna. Så en kväll rymmer Jane och Satan. Upp i bergen rymmer de och är inte rädda för något.I bergen sitter en man och gråter. Vilde Bill. Han har tappat bort sin häst. Men Jane vet var det finns hästar – på cirkusen!

Vissa böcker är en ren njutning att läsa i en barngrupp, och det här är en av dem. En ­renodlad äventyrsbok som innehåller allt en spänningsbok ska innehålla. Det finns ­ödsliga berg och svarta nätter med gula ögon som ­tittar i mörkret. Det finns tårar som rinner och ­elakingar med piska. Det finns spännande jakter och hästar som galopperar över stora fält i stilla ­sol­uppgångar.

Alla barn satt spända som fiolsträngar med stora ögon och gapande munnar under läsningen. Och att boken är baserad på en verklig historia gör det ännu mer spännande. Barnen trodde knappt sina öron och ögon när jag berättade och visade bilder på den riktiga Jane, Calamity Jane som hon kallades, och på den riktiga Bill. Ebba Forslind har verkligen fått till utseendet på huvud­personerna.

Vilde Bill ser ut precis som i verkligheten och Janes kläder är exakt likadana som originalets. Samtidigt har Forslind ändrat ­Janes utseende så att hon är påfallande lik ett barn. Det är ett smart drag för att skapa identifikation, och texten är skriven på ett sätt som gör det lätt att läsa med inlevelse. Korta, slagkraftiga meningar med spännande cliffhangers.

Sammanfattat betyg: läs boken och njut!