Bokrecension: Triangeldrama med marsvin

Illustration: Per Gustavsson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Det finns många normkreativa barnböcker numera, men ofta kan de vara övertydliga och präktiga. Berit ljuger är inte det, skriver Sandra Hollstedt.

Berit ljuger av Annica Hedin och Per Gustavsson (Rabén & Sjögren)

Berit älskar Mona, men Mona älskar bara marsvin. Då kommer den plötsligt – lögnen. Berit säger att hon ska få ett marsvin, faktiskt redan i dag. Hon och Mona börjar rita marsvin ihop och hitta på namn till marsvinet. De bestämmer att de ska ta hand om det tillsammans. Det känns nästan som att de ska få barn ihop, tycker Berit.

Men Berits mamma vill inte ha något marsvin, hon är allergisk. Och dagen efter, när Mona ska följa med henne hem, känns det inte varmt i magen längre.

”En bok om vänskap”, skriver några recensenter, men jag vill hävda att det här är en bok om kärlek mellan två personer av samma kön. Det finns många normkreativa böcker på barnboksmarknaden numera men ofta kan de vara övertydliga och präktiga. Jag tycker att barn ska ha tillgång till normkreativa böcker som handlar om stora ämnen för barn och deras vardag men utan pekfingrar. Det här är en sådan. Boken handlar om att ljuga och förlåta, om kärlek och känslor.

Som alltid är Per Gustavsson en utmärkt gestaltare av känslor. Hans illustrationer placerar oss i barnperspektiv med de vuxna som bifigurer. Tillsammans med Annica Hedins smarta iakttagelser om barns tankar och liv skapas ett mycket kompetent barnboksteam.