Förförande mangaäventyr

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

De vuxna har sett och hört allt förut, men barnen blir fullständigt förförda av Zelda Falkögas Klipptrollen.

Karma och Jonar: Klipptrollen, av Zelda Falköga (Bookmark Förlag).

6–7 år Ibland, eller ganska ofta, måste man som lärare skilja på barn- och vuxenperspektiv. Sagan om det mystiska landet Glimeria väcker ärligt talat inga större känslor hos mig. Den hemliga författaren Zelda Falköga verkar ha ambitionen att skapa en fusion av ”Ronja Rövardotter” och försäljningssuccén ”Handbok för superhjältar”.

Dock befinner hen sig ljusår från Lindgrens träffsäkra och fängslande språk. Inte heller nytänket från berättelsen om allas vår tjejsuperhjälte kan den här sagan mäta sig med. Vi vuxna har sett och hört allt förut.

Men barnen! De blir fullständigt förförda av de färgsprakande, mangainspirerade illustrationerna, de söta små sagodjuren och varje kapitelsluts cliffhanger. Det är bara att kapitulera. Dessutom finns det en gedigen lärarhandledning som får varje lärarhjärta att smälta.

Och det vet vi ju alla fellow pedagoger – barns läslust väcks enbart av genuint intresse. Vilka av dagens sex–sjuåringar älskar inte en enhörning med magiskt gyllene horn? Så mycket att de till och med skulle vilja läsa nästa del i serien själva och kanske till och med plita ihop en egen liten berättelse om en sådan? Där är slaget om förskoleklassernas gunst vunnet, Zelda Falköga vann.