Spaning från en barnvagn

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Hej hej hej! kan verka anspråkslös, men är en bok full av små detaljer att upptäcka.

Hej hej hej! av Carin Cyrén (Lilla Piratförlaget).

0–3 år Vid första an­­blicken är den anspråkslös med enkla små textrader, men när vi dyker ner i boken och hittar den musikaliska rytmen i rimmen så växer den till något mer. ”Hej hej hej! En promenad, äta banan i en stor stad.” Både för liten och stor är det lätt att identifiera sig med den lilla män­niskan som åker sulky genom stan mumsande på en banan. Promenaden hem är full av syn- och ljudintryck.

Först ser vi mest det uppenbara som den ”vroamande” motorcykeln, glasskiosken och en grupp löpare som springer förbi. Men på varje sida finns också fullt med små detaljer att upptäcka.

Trots få sidor ger boken en bred bild av samhället och hur olika dess invånare kan se ut och agera. Det ger gott om utrymme att peka och samtala om det som syns i illustrationerna, men också om det som kan finnas bortom bilden.

Extra spännande är de elva hundarna som går i koppel tillsammans med sin förare. Eller är det tio hundar och en gris? Vi är inte helt säkra men varje hund utstrålar stor personlighet och ingen är den andra lik. Slutligen når promenaden sitt mål och buss nummer åtta rullar in på hållplatsen. ”Oj hej kommer bussen ju. Åka den? Visst! Åka nu?”