Bokrecension: Det kommer en älg

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

Dags för ett nytt ”djurförsök” i Lisa Ragvals och Anna-Karin Garhamns fina bokserie.

3–5 år I bokserien ”Abbes vilda djur” går huvudpersonen igenom vilka vilda djur som skulle kunna passa som husdjur, och efter grävlingen i första boken är det nu dags för en älg – världens coolaste djur, enligt Abbe! Men den är så stor att den har sönder möblerna hemma och stökar ner något fruktansvärt. Den bajsar inne och i trapphuset snubblar en granne på bajs­kulorna så att hon ramlar nerför trappan och bryter benet. Älgen äter dessutom nästan hela tiden. Nej, en älg passar inte som husdjur, konstaterar Abbe.

Det kommer en älg, av Lisa Ragvals och Anna-Karin Garhamn (Alfabeta).

Boken är en rolig blandning av en tokig historia och fakta, perfekt för målgruppen som brukar uppskatta när det är lite knasigt. Som förskollärare uppskattar jag att det handlar om våra nordiska djur i stället för exotiska djur som lejon och liknande. Det är bra ur ett utbildningssyfte att få veta mer om våra vilda djur här hemma och att de blir lite mer spännande.

Illustrationerna är fartfyllda och tecknade så att de upplevs vara i rörelse, de innehåller även sådant som barn tycker är roligt, som kalas och många små detaljer. Igenkänningsfaktorn för barnen är hög och de kan nog föreställa sig hur det skulle se ut om det fanns en älg i deras hem och hur tokiga deras föräldrar skulle bli.

I mitten av boken finns ett faktauppslag med enkla fakta som är lättförståeliga för barnen.

Avslutningsvis i boken finns en sida som listar allt vad du behöver om du vill skaffa en älg, till exempel 500 kilo morötter om dagen, en sjö och flera träd. Som sagt, en älg passar inte som husdjur. Fler böcker i den här serien är på gång och det ser jag fram emot.