Bilderbok att bli glad av

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

0–3 år Redan att titta på bokomslaget gör en glad. Illustratören har lekt med ordet i titeln och låtit snörena till två gungor hänga och svänga från de fyra bokstäverna. En stor män­niska puttar fart på en liten människa som skrattar och sprattlar så att en strumpa flyger av. Det känns så fint när en bok riktigt ber om att få bli öppnad och väcker nyfikenheten hos alla som får den i sin hand. Precis lika inbjudande som framsidan är de första textraderna.

”Allt är vanligt. Lite glad. Fint att gå på promenad.” Att bli dragen i skrinda på promenad med en lång pinne i handen och lilla hunden bredvid verkar vara en glad start på dagen. Och ännu gladare blir den när de når lekplatsen med gungor, sandlåda och medhavd fika. Promenaddagen som verkar just glad avslutas med de fina orden ”Sen när man är klar … stannar skrattet kvar.”

Enkelheten får både bild och text att träda fram på ett fint och unikt sätt. Jag kan ha svårt för barnböcker som bygger på rim men här har texten en poetisk musikalitet och väcker ett minne av en favoritdikt som jag hörde i tonåren och aldrig hittat igen. Men jag minns hur den slutade: ”Plocka plommon, vara barn och glad, vill du gå med mig på ’plomenad’ …”