Avväpnande kul youtuber-ton

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

F-klass Varje pedagog vet att högläsning kan vara en bro till viktiga samtal om sådant som kan vara svårt att prata om. Men den kan också vara ett rent och skärt nöje! Ett tillfälle att få bli underhållen och skratta loss tillsammans med klasskompisarna, att få upptäcka att det faktiskt finns böcker som bara är roliga.

Anettes föräldrar tycker synd om sin lilla dotter för att hon fått bryta upp från hus och vänner när familjen flyttat. Hon får en hundvalp, trassel­sudden Pyton, till tröst. ”Alla barn gillar väl djur”, tycks de tro. Men det gör inte Anette. I alla fall inte sin egen hund.

Vi får i flygande fläng följa med på galna upptåg som ­flickan och hunden hittar på i sina försök att skapa band till ­varandra.

Förvecklingar och dråpliga situationer staplas på varandra och klassen skrattar gott åt stränga valpkurslärare, korvtjuvshundar och dramatiskt saboterade curlingmatcher. Allt berättat med ett underhållande talspråk i sann youtuber-anda, vilket nästan varje barn av i dag tilltalas av och relaterar till.

Det är roligt och annorlunda med en butter tjej som vägrar den milt omhändertagande flickrollen och i stället försöker komma på det bästa sättet att bli av med sin nytillkomna familjemedlem. Träffsäker och snabb i repliken är hon dessutom. Pyton och Anette är en frisk fläkt i den heta barnboksdjungeln som lämnar oss syresatta, avslappnade och fnissiga.