Att förstå och övervinna rädsla

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

”Rädsla på olika sätt” visar att vi kan vinna över rädslan, lite i taget, skriver Marie Eriksson.

Rädsla på olika sätt av Linda Palm & Johanna Lundqvist Björn (Argument förlag).

0–3 år ”Rädsla kan kännas på olika sätt. Inuti och utanpå, din känsla är rätt.” Det här är ännu en fin bok i Linda Palms serie om känslor där hon på ett konkret sätt förmedlar hur känslor som sorg och rädsla kan upplevas på väldigt olika vis för ett litet barn. Det är bara en kort liten textrad på varje sida, men boken berättar ändå väldigt mycket och det är lätt att bygga på och bredda berättelsen tillsammans med barnen utifrån deras tankar.

Det är en bok att åter­komma till och bläddra i många gånger. Den ger barnen stöd i att kunna sätta ord på sina känslor och blir en hjälp på vägen i att förstå andras. Illustrationerna av Johanna Lundqvist Björn är ganska enkla och har inte riktigt det konstnärliga uttrycket som jag brukar fastna för. Men på något sätt så funkar det ändå. Hon lyckas verkligen förmedla känslo­uttryck i sina bilder med hjälp av karaktärernas mimik och gester.

Boken ger flera exempel på hur det kan kännas att vara rädd men visar också att vi kan vinna över rädslan, lite i taget, och att vi kan göra det tillsammans. ”Min känsla, din känsla. Vi känner tillsammans på olika sätt.”