Yrkesprogram ordnar fordon till Ukraina

Yrkeslärarna Nils-Gunnar ”Nenne” Johansson och Per Larsson har kört ner utryckningsfordon till Lviv i Ukraina.

På fordonsprogrammet i Skellefteå hjälper man Ukraina. En brandbil har redan servats och körts ner till landet. Och fler räddningsfordon repareras nu i skolans verkstad.
– Utöver skruvandet får eleverna också en inblick i vad som händer i världen, säger yrkesläraren Per Larsson.

När jag når Per Larsson och kollegan Nils-Gunnar ”Nenne” Johansson på Anderstorpsgymnasiet hörs ljudet av kapad metall i bakgrunden.

– Vi har fått in två pickups som vi låter eleverna bygga om till utryckningsfordon som ska fram till fronten och hämta hem skadade.

Hur byggs de om?

 – För att få plats med en bår måste flaket förlängas, därför håller vi på att kapa förarhytten. Vi har också tagit hjälp av byggprogrammets elever för att bygga en låda åt båren.

Vad tycker eleverna?

 – Flera har sagt att de uppskattar att få göra en insats för Ukraina.

Idén föddes i höstas när Nenne passerade en tomt med en övergiven brandbil.

– Där ska den ju inte bara stå, tänkte jag. Med stöd av hjälporganisationerna Blågula Bilen och Swedish Rescuers kunde vi köpa den.

Det blev en del utmaningar för eleverna att rusta och serva en brandbil som inte använts på tio år. Men före jul var det klart och Nenne och Per kunde köra ner bilen till Ukraina. Otäckt?

– Nej, inte direkt, säger Per. Vi körde bara till Lviv i västra Ukraina där det har varit relativt lugnt. Bilen skulle sedan vidare till räddningstjänsten i Charkiv i öster där ryska attacker slagit ut flera räddningsfordon.

Ambulans och brandbil

Intresset för att bidra med ytterligare fordon till skolan ökar, Region Norrbotten har donerat två ambulanser och en brandbil är på gång från Finland. Per och Nenne räknar med att köra ner till landet snart igen i samarbete med Swedish Rescuers som just fokuserar på att leverera räddningsfordon.

– Vi tänker att elever som tagit körkort skulle kunna följa med på resor längre fram, säger Per.

Engagemanget för Ukraina får nu också effekter på andra ämnen, eleverna i årskurs två ska just börja ett avsnitt om demokrati i samhällskunskapen. Då blir det förstås extra aktuellt att lyfta olika aspekter av kriget.

Per och Nenne understryker att arbetet med fordonen lätt kan kombineras med kursmålen, eleverna har bland annat fått öva på motor- och växellådsbyte, motorrenovering och svetsning. De tror att fler skolor skulle kunna följa deras exempel. Varje enskild insats för Ukraina är värdefull, menar de.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting, säger Per. Behoven där nere är oändliga.

Ytterligare skolor

En annan skola som har levererat fordon till Ukraina är Värmdö tekniska gymnasium. Här körde en rektor, en elev och en lärare ner ett varsitt fordon i början av december. Och fler bilar är på gång berättar yrkesläraren Hasse Vikström, som var med på resan till Lviv.

– Jag och eleverna har lackerat bilarna som nu är nere i Ukraina. Det är ett stort engegamng för det här hos oss och på flera skolor i Sverige. Det vi var med om i Ukriaka sätter sig verkligen på näthinnan, att se hur folk lider. Nu har vi precis lackaerat en bil som en journalist ska ha vid fronten. Sedan blir det nog ytterligare två fordon för leverans till i Ukraina.

Läs mer:

Dålig kännedom om yrkesprogram

Demokratiarbete på yrkesprogram