Kanslichefen slutar: ”Dags att göra något annat”

Andreas Mörck är kanslichef på Sveriges Lärare och hade tidigare samma roll inom Lärarnas Riksförbund.

Sveriges Lärares kanslichef Andreas Mörck meddelar att han lämnar sin post i samband med förbundets kongress i maj, efter 25 år som lärarfacklig tjänsteman.

Kanslichef Andreas Mörck är mannen som först lanserade ”Sveriges Lärare” som namnet på en gemensam facklig organisation. Nu väljer han att lämna det förbund han varit med att forma.

Du meddelar att du ska sluta ett par månader före kongressen. Varför nu?

– Jag har haft förmånen att jobba i lärarnas tjänst i 25 år. Jag har drivit etablerandet av Sveriges Lärare, och vid kongressen är det arbetet fullbordat. Vi har haft två lärargrupperingar som sedan slutet av 1800-talet inte varit i synk med varandra. Nu har jag fått vara med om att ena dem, säger han.

– Jag känner att jag har förbundsstyrelsens och kansliets fulla stöd. Jag väljer att avisera det i förväg för att ge personerna runt omkring mig en planeringshorisont, säger Andreas Mörck.

Ingen koppling till kongressen

Du har jobbat nära förbundsordförande Åsa Fahlén både inom Lärarnas Riksförbund och Sveriges Lärare. Har ditt avslut någon koppling till valet av ny förbundsordförande i maj?

– Vem som väljs till ordförande i framtiden vet ju varken jag eller någon annan. Mitt beslut har ingenting med kongressen eller förbundets framtid att göra. Jag har nyss fyllt 50 och om jag ska göra något annat i mitt liv är det dags nu.

Känner du att du lämnar förbundet i trygga händer?

– Det känner jag verkligen. Det viktigaste är aldrig personerna utan det vi jobbar med. Det är otroligt viktigt att fokusera på att återupprätta läraryrkets status. Etableringen av Sveriges Lärare har gått bättre än väntat, inte minst på lokal nivå. Det finns fler än 20 000 ombud och vi fungerar med full kraft på lokal nivå. Det gör att jag känner mig trygg, det här kommer att gå bra.

Fullt upp med motioner

Du har jobbat med lärarfacket i 25 års tid. Hur har frågorna förändrats under den tiden?

– Jag upplever att det har skett ett ganska stort skifte i svensk samhällsdebatt. När jag började som tjänsteman vid millennieskiftet så lyckades vi sätta skolan på kartan och den har varit väljarnas viktigaste fråga. Nu har vi en debatt där skolan är mindre i centrum. Det beklagar jag och jag hoppas det kan vända igen.

Vad ska du göra nu?

– Än så länge så vet jag inte. Just nu har jag 680 motioner till kongressen att förvalta tillsammans med styrelsen så nu är det fullt fokus på det. Sedan ska jag andas ut och hitta nya utmaningar. Det jag har är känslan av att vilja bidra till något större än mig själv.

”Titeln är inte viktig”

Kommer du dyka upp i politiken?

– Som tjänsteman har jag varit nära politiken länge och jag känner ett enormt samhällsengagemang. Men jag är ödmjuk inför vad framtiden för med sig. Jag har haft ett tiotal olika jobb på kansliet genom åren och det är inte titeln som är det viktiga, utan vad jag får vara en del av.

Andreas Mörck avslutar sitt uppdrag som kanslichef efter Sveriges Lärares kongress den 21–24 maj 2024.

LÄS MER:

Avtalskampen – här är parternas viktigaste krav

Stor guide: Avtalsrörelsen – så funkar den

Åsa Fahlén: ”Lärare ska inte halka efter i lön”