Utebliven VFU kan leda till avhopp på Lärarutbildningen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

När skolor och förskolor ställer in VFU för vissa lärarstudenter runt om i Sverige kan det dröja ett par år innan de har möjlighet att komma ut på sin första praktik.
Lärarstudenten Zoe Andersson, som själv har drabbats, tror att det kan leda till avhopp på lärarutbildningarna.

När skolor och förskolor ställer in VFU för vissa lärarstudenter runt om i Sverige kan det dröja ett par år innan de har möjlighet att komma ut på sin första praktik.

Lärarstudenten Zoe Andersson, som själv har drabbats, tror att det kan leda till avhopp på lärarutbildningarna.

På måndag skulle 19-åriga Zoe Andersson, som går sitt första år på ämneslärarutbildningen vid Malmö universitet, börjat på sin 4 veckor långa VFU på Fäladsgårdens högstadium i Lund. Det var bestämt sedan i höstas men först i onsdags fick hon klart beskedet att skolan inte hade möjligheter att ta emot.

– Skolan där jag skulle ha varit får knappt ihop sin skolverksamhet nu. De har det jätterörigt när nationella proven inte blir av och flera andra saker som de planerat in inte går att genomföra och ändå ska de klara av den vanliga undervisningen i all ovisshet med Corona. Det finns inget utrymme för handledarna på skolorna att ta emot oss studenter. Det förstår jag. Men samtidigt handlar vår utbildning om att kunna komma ut fort och prova på det vi lärt oss teoretiskt i praktiken. Nu blir det väldigt hypotetiska resonemang vi får föra under våra första år av utbildningen, säger hon.

Det besked som hon och klasskamraterna fått är att de får vänta till år 2022 med VFU. Hennes VFU-skola och en del andra har även öppnat för att de kanske kan erbjuda tre av de fyra veckornas praktik i augusti i år. Det kan möjliggöra en examination för vissa på kursen. De som inte erbjuds den möjligheten eller inte själva kan får vänta till nästa VFU-period om två år. Zoe Andersson vill göra VFU:n i augusti men är beroende av att jobba på sommaren för att kunna betala sin hyra.

– Jag vill inget hellre än att få göra min VFU. Men alla har inte föräldrar som kan hjälpa till med pengar och har man barn är det ännu svårare att klara tre veckor utan inkomst, säger hon.

Zoe Andersson säger att ovissheten och de sena beskeden, som hon och klasskamraterna fått, har lett till en stor stress och många är upprörda – både bland de som nu fått VFU och de som inte fått. De som skulle ha VFU på gymnasierna undrade exempelvis om de skulle delta i distansundervisningen eller om det skulle bli inställt. Studenterna har också fått besked från universitetet att en kurs som skulle legat efter VFU:n blivit framflyttad till den 6 april.

– Vi som nu inte har någon VFU kan genomföra den kursen, men för de som har VFU blir det dubbelt arbete och svårt att få ihop om man exempelvis har barn som flera av mina klasskamrater har. Jag har redan hört klasskompisar som funderar på att hoppa av. Jag hoppas att de inte gör det men jag tror att risken är stor, säger hon.