Rektorer hotas av föräldrar i coronakrisen: ”Korseld”

Den rådande situationen där regeringen lagt över ansvaret på huvudmän att besluta om skolstängning har satt en enorm press på skolledare, vittnar grundskolechefen i Stockholm om. Foto: iStock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

”Jag kommer hålla dig personlig ansvarig om mitt barn blir sjuk”. Det är ett exempel på hotfulla mejl som rektorer i Stockholm fått ta emot av föräldrar som anser att deras barns skola ska stängas på grund av coronaviruset.

Bo Andersson, grundskolechef i Stockholms stad, berättar att en rektor som han varit i kontakt med beskriver att 90 procent av föräldrarna håller en någorlunda juste ton i sina mejl, 7-8 procent uttrycker oro och 2-3 procent är synnerligen otrevliga.

– Tyvärr är det ofta de mejlen som fastnar i minnet, säger han.

Efter regeringens besked i går att skolor under vissa omständigheter kan stängas har föräldrar som förespråkar stängning av skolor blivit ännu mer triggade att kräva stängningar.

Bo Andersson märker en markant skillnad. Han har blivit uppringd av massor av föräldrar under dagen där samtalen börjat på rektorsnivå, och därefter hamnat hos honom för att sedan gå vidare till regeringskansliet.

–  I dag har det främst handlat om en skola med 800-900 elever där man konstaterat ett fall av smitta och det har rört upp väldigt mycket känslor bland föräldrarna, säger han.

När föräldrarna kontaktat regeringskansliet har de fått felaktiga uppgiften att det är rektorn som beslutar ifall en skola ska stänga trots att det endast är gymnasiedirektören eller grundskoledirektören som fattar ett sådant enligt stadens pandemiplan. Då har föräldrarna ringt upp igen.

– Regeringens otydlighet har satt en hiskelig press på rektorerna. De hamnar i en korseld då det har öppnats en väg för föräldrar som tycker att den enda vägen är att stänga skolor, säger Bo Andersson.

Många föräldrar tycker att det är obegripligt hur staten säger nej till folksamlingar över 500 personer samtidigt som skolor med långt fler elever får hålla öppet.

– I Stockholm har bara runt 20 procent av skolorna under 500 elever. Det är stora organisationer men det är samma människor som är dag från dag vilket det inte är vid mer allmänna folksamlingar, säger Bo Andersson.