Nybakade lärare larmar: ”Omöjligt att få jobb”

Flera nyblivna lärare har sökt över 50 jobb utan framgång trots den rådande bristen på behöriga lärare. Foto: Adobe Stock
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

De kommande 15 åren behövs 45 000 nya lärare. Samtidigt saknar en tiondel av dagens lärarkår behörighet.
Ändå är läget akut för nybakade lärarstudenten Maria och hennes kurskamrater.
– Alla pratar om lärarbristen, men min dröm har kraschat, säger hon.

LÄSTIPS Här är lärarbristen mest akut

Maria avslutar just nu sin F-3-utbildning vid Stockholms universitet. Hon kontaktar Läraren.se med sin frustration, men vill vara anonym. Namnet Maria är påhittat.

– Jag vill inte försvåra situationen ytterligare, om någon rektor läser, säger hon.

LYSSNINGSTIPS Hjälp hur gör jag? Maria Wiman om första tiden som lärare

Maria har 600 000 kronor i studieskulder, och allt hon vill ha är ett jobb. Hon har sökt sedan april. Nu i juni står Maria fortfarande utan.

– Lektorer och professorer har pratat om lärarbrist i fyra år.

– Jag är jätteledsen för att säga det, men jag har skrivit in mig i Stockholms stads vikariepool. Jag har barn och måste försörja mig. Jag har ingen a-kassa, ingen inkomst. Min dröm har kraschat, säger hon.

Läget är likadant för flera av hennes kurskamrater.

De har sökt fler än 50 tjänster

Av 100 studenter som svarat på frågor från Läraren.se har 16 av dem sökt fler än 50 jobb.

Majoriteten söker jobb inom Stockholmsregionen. En dryg tredjedel av de som svarat söker jobb över hela landet. Endast ett fåtal har begränsat sig till Stockholm stad.

– Min motor genom den här tuffa utbildningen, jag har haft höga mål och haft jobbet som mål. Nu har jag sökt jobb på andra sidan stan, i ett utsatt område. Jag skulle behöva åka halv fem på morgonen för att komma fram. Men inte ens där vill de ha mig, säger Maria.

SCB räknar med att det kommer att krävas 45 000 lärare under de kommande 15 åren. Dessutom arbetar en tiondel av dagens lärarkår utan akademisk lärarutbildning eller behörighet.

Maria och hennes kursare tycker att arbetsgivarna brister i återkoppling. Responsen är ”ibland ingen alls”. Eller ett automatiskt ”tjänsten har gått till annan sökande”. Kanske ett ”du föll på detaljerna” utan närmare precisering. Någon får ett ”de tillsätter tjänsterna internt”.

En annan av Marias kursare får ”knappt någon respons på 15 sökta jobb”. Ytterligare en ”har sökt 30 jobb och får komma på en intervju”.

Men det finns också ett fåtal berättelser om studenter som rott hem jobb till hösten.

Då väntar vikarielivet

För Maria fortsätter sökandet.

– Vikarielivet känns osäkert. Jag kommer inte att få utnyttja min kompetens om jag jobbar en dag här, en dag där. Det är inte vad jag utbildade mig till. Jag utbildade mig till att ha en egen klass som jag kan följa och leda, säger hon.

LÄS ÄVEN
Bristande intresse för lovskolan – trots tredubbel lön
Andelen behöriga i grundskolan ökar

LYSSNA
Så fixar du anställningsintervjun
Panik men lärorikt – studenterna om första VFU:n
Så mycket kan du begära i lön